fbpx

Isključena javnost jer je obrana na najgrublji način ocrnila žrtvu

Sud je prihvatio zahtjev tužiteljstva i do kraja suđenja isključio javnost, kako bi zaštitio osobni život oštećene djevojke. Na jučerašnjem ročištu naime obrana je iskoristila svjedočenje prve svjedokinje kako bi na najgrublji način ocrnila žrtvu.

Raspravni sudac Tomislav Šimić na pola sata je prekinuo raspravu na sudjenju Darku Kovačeviću Daruvarcu, optuženom za teško ozlijeđivanje 18-godišnje djevojke. Stanka je uslijedila nakon zahtjeva tužiteljstva da se u nastavku postupka isključi javnost i to jer je, kako je istaknuto, na jučerašnjem ročištu obrana iskoristila svjedočenje prve svjedokinje kako bi na najgrublji način ocrnila žrtvu.

Zahtjev je osnovan. Naime, na raspravi 15. studenog 2018. ispitana svjedokinja dovela je u pitanje moralne i druge kvalitete oštećenice, prikazujući je kao sklonu nemoralnom i promiskuitetnom ponašanju. S obzirom daje u ovom postupku potrebno ispitati druge svjedoke, a koji će zasigurno iskazivati o odnosu okrivljenika i oštećenice, upravo radi zaštite osobnog i obiteljskoga života oštećenice-žrtve potrebno je isključiti javnost scijele rasprave, tim više što je i obrana suglasna s navedenim zahtjevom za isključenje javnosti, rekao je sudac Šimić

Zašto se obrana nije protivila isključenju javnosti, objasnio je odvjetnik optuženog Kovačevića, Andrej Korljan. Obrani nije bila namjera za čitavog trajanja ovoga postupka uopće dovoditi u pitanje moralne kvalitete oštećene,već je namjere mene, kao branitelju, da se utvrde sve one bitne i relevantne činjenice za donošenje pravilne i zakonite odluke, i to prije svega one činjenice koje idu u prilog okrivljeniku, rekao je Korljan.

Iza zatvorenih vrata sudnice zadarskoga suda svjedočila je majka premlaćene djevojke. Žrtva nije pristupila ročištu jer se prije dva dana vratila iz zagrebačke KB Dubrava, pa se oporavlja od operacije. Na sudu se nije pojavio ni drugi svjedok, navodno prijatelj optuženoga, jer nije pronađen na prijavljenoj adresi.

Izvor: HRT