fbpx

U Gračacu s nadom gledaju na oživljavanje Cerovačkih špilja

Općina Gračac najveća je općina u Hrvatskoj, koju na žalost i dalje muče veliki problemi. No, također ima i velike razvojne potencijale, u prvom redu brojne prirodne ljepote koje mogu biti temelj za razvoj ekološke proizvodnje i ruralnog turizma.

Kao najveći potencijal u budućem razvoju turizma na području općine Gračaca je 68 milijuna kuna vrijedan projekt Centra izvrsnosti Cerovačke špilje od čega 85 posto bespovratnim sredstvima sufinancira Europska unija:

Svi građani s našeg područja vide veliku priliku u tom projektu. od poljoprivrede proizvođača hrane, ugostitelja, iznajmljivača, svi vide razvoj upravo u tom projektu.

Kaže načelnica Općine Gračac Nataša Turbić. I zadarski župan Božidar Longin najavljuje podršku promociji tog prirodnog bisera:

Vjerujemo da će na porast gostiju utjecati i ostvarenje našeg projekta Centar izvrsnosti Cerovačke špilje. Zadarska županija će kroz aktivnosti promidžbe prezentirati vrijednost i ulogu zaštićenog područja Parka prirode Velebit s posebnim naglaskom na lokalitet koji je ovdje vama eto u sklopu vaše općine cerovačke špilje čime ćemo osigurati privlačenje velikog broja posjetitelja.

Radi se o trenutačno najznačajnijem projektu za gračačko područje ističe i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Ovo je vrlo vrijedan i značajan projekt dakle prirodne baštine koji je za ovaj kraj iznimno važan. Naime realizacija koncepta održivog upravljanja prirodnom baštinom, ali naravno nadasve važnim za ovo područje krškim područjem doprinijet će sigurno povećanju javne svijesti o važnosti zaštite prirodne i kulturne baštine, a ujedno otvoriti i nova radna mjesta i ojačati održivi društveno – gospodarski razvoj ovog kraja koji će onda biti temeljen i na ruralnom turizmu.

Radovi na uređenju Cerovačkih špilja trebali bi biti gotovi krajem sljedeće godine.

Izvor: HRT