fbpx

JAVNA TRIBINA Neovisno novinarstvo i sloboda medija – večeras u prostorijama MO Poluotok

HSS Zadar i Zadarski blok ovim putem vas pozivaju na javnu tribinu “Neovisno novinarstvo i sloboda medija u suvremenom hrvatskom društvu”. Tribina će se održati 3. svibnja, na Međunarodni dan slobode tiska u prostorijama MO Poluotok sa početkom u 19:00.

Novinarstvo je profesija koja, ako joj se pristupa objektivno, može i mora biti nositelj istine, a pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informacijama temeljno je oruđe onih koji se ovim poslom bave. Sve češće smo svjedoci udara na to temeljno novinarsko pravo, uskraćivanja prava na informacije i pokušaja cenzure od strane vlasti i pojedinaca. Britanska nevladina udruga Article 19 krajem 2018. Hrvatsku je svrstala među pet država u kojima je u razdoblju od 2014. do 2017. smanjena sloboda medija. Tako je Hrvatska po pitanju slobode medija svrstana u prestižno društvo država poput Indije, Poljske, Burundija i Jemena. Također, živimo u razdoblju koje se popularno naziva “era fake newsa” ili lažnih vijesti pa je vrlo bitno prepoznati istinite vijesti od onih čiji je cilj političko oblikovanje na temelju laži.

Kako je do te situacije došlo? Kome je u interesu sputavati neovisno novinarstvo i kako u toj cijeloj situaciji rade novinari? Koji su najčešći oblici cenzure? Kako prepoznati objektivnog novinara i objektivan izvor? Na ta i mnoga druga pitanja odgovarat će naši gosti.

GOSTI:
Branko Vukšić – novinar, voditelj i bivši saborski zastupnik
Ivan Nekić – novinar, urednik