fbpx

KALMETA POMAŽE ZDENKU ZRILIĆU Nastoji progurati UPU Bregdetti na sve načine

Kako doznajemo, priča oko UPU Bregdetti nije ni približno završena, stvari tek zakuhtavaju. Iz provjerenih izvora doznajemo kako se bivši gradonačelnik i ministar, Božidar Kalmeta, posljednjih dana aktivirao po pitanju rješenja i realizacije UPU Bregdetti u korist predlagatelja.

Naime, Kalmeta aktivno lobira u Arbanasima da se UPU Bregdetti prihvati, precizno navodeći kako se radi o Zdenku Zriliću koji je, citiramo: “njegov dobar prijatelj”.

Plan za izmještanje pruge politički spin

Mještanima Arbanasa pokušava se ‘prodati’ priča o izmještanju pruge pa bi navodno nakon što ona bude izmještena na njezinom mjestu trebala niknuti cesta koja bi spajala uvalu Bregdeti sa Bulevarom. No prema našim informacijama radi se o političkom spinu. Kako bi priča bila što uvjerljivija, u javnost je puštena i informacija kako će upravo ta tema biti jedna od točaka zasjedanja Vlade u Zadru 12. lipnja.

Božidar Kalmeta je savjetovao i načelinka općine Bibinje, Bruna Bugariju, tražeći od njega da inzistira na temi izmještanja pruge te da traži to pismeno. Kalmeta se prezentira kao netko tko misli na dobrobit mještana Arbanasa kao i mještana Bibinja no u pozadini su ipak privatni interesi pojedinaca, njegovih prijatelja.

Izmještanje pruge skupo i dugotrajno

U slučaju da se projekt izmještanja pruge i odobri, proces bi realno trajao godinama. Za izmeštanje pruge trebalo bi pronaći novu trasu pruge, kao i sagraditi novi željeznički kolodvor, sve to projektirati, raspisati natječaje i na kraju, sve to izgraditi. To je vrlo skup i dugotrajan proces. No bez obzira na to, u ovom trenutku se svim silama nastoji od Vlade dobiti deklarativno očitovanje o izmještanju pruge čime bi se mještanima Arbanasa to predstavilo kao idealno riješenje u kojem bi trasom današnje pruge trebala ići nova cesta prema Bulevaru, naravno, kad se pruga jednog dana izmjesti. Na taj način je osmišljen plan kojim bi se mještane Arbanasa privolilo da prihvate UPU dijela uvale Bregdetti.

U slučaju da UPU prođe, sigurno je da bi se počelo sa izgradnjom zgrada prije izgradnje kompletne infrastrukture koja još nije napravljena kao što ni pruga još nije izmještena, niti će skoro biti. Nove zgrade bi se zbog toga prvotno morale prometno spojiti na već ionako preopterećenu cestu oko uvale Bregdeti, a ‘obećana cesta’ na mjestu današnje pruge prema Bulevaru bi bila napravljena tko zna kad, a najvjerojatnije nikad, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da projekt za novu trasu pruge, kao i projekt za novi željeznički kolodvor ne postoje niti će biti realizirani u dogledno vrijeme.

Uvijek se može okriviti nekog drugog, subjektivne i objektivne okolnosti, kako inače završi takve priče. Realno, cilj je u ovom slučaju ionako samo pod svaku cijenu progurati UPU dijela uvale Bregdeti i izaći Zdenku Zriliću u susret odmah.

Ako realno uzmemo u obzir da iza svega sada otvoreno stoji i sam Božidar Kalmeta koji je u misiji pomaganja svojem “prijatelju”, možemo samo zamisliti opseg političke manipulacije koja se izvodi i koja će se izvoditi za interes pojedinaca, a sve na štetu stanovnika i infrastrukture grada Zadra.