fbpx

KORUPCIJA NA NAJVIŠOJ RAZINI Vlada u tajnosti otpisala kredite 58 tvrtki – ne žele otkriti njihova imena

Vlada Andreja Plenkovića dvije i pol godine gradi svoj imidž na transparentnosti u trošenju novca poreznih obveznika, no nedavni slučaj otpisa potraživanja po kreditima iz programa bivšeg Fonda za razvoj i zapošljavanje pokazuje da se tog pravila i ne drži. Niti nakon mjesec i pol dana Vlada ne objavljuje komu je to otpisala dugove, a konkretno riječ je o ukupno 58 tvrtki koje su brisane iz sudskog registra i kojima je otpisano pola milijarde kuna, donosi portal Paraf.hr

Odluka o tome donesena je na sjednici 15. ožujka, a njom je korisnicima kredita “posušeno” sveukupno 670 milijuna kuna dugova po spomenutom programu Fonda. Za dio tvrtki, njih 32, koje su koristile kredite i još posluju, objavljena su imena i precizni podaci o korištenim kreditima i visini otpisa po glavnici i kamatama koje će ostvariti temeljem vladine odluke. Međutim najveći dio otpisanog iznosa – 482 milijuna kuna, odnosi se na ugašenih 58 tvrtki i ostao je tajan.

Kome je otišao novac?

Njihova imena Vlada nije objavila kao što je učinila za one koje su aktivne, već je samo navela broj kreditne partije. Zašto je tako postupila i tko su tvrtke kojima su dugovi u cijelosti otpisani, iz Vlade novinari Poslovnog dnevnika nisu mogli dobiti informacije niti im je odgovoreno na upit kojeg su uputili prije mjesec dana. “Odgovor se priprema… Čekamo podatke iz Ministarstva financija…”, odgovarali su iz službe za odnose s javnošću, pravdajući se i obvezama zbog dolaska kineske delegacije u Hrvatsku. Međutim, popis imena tvrtki ni kasnije nije stigao iz Banskih dvora.

Pravni stručnjaci tvrde kako Vlada nema nikakvog pravnog osnova da ne objavi sve podatke o tvrtkama kojima je otpisala dug. Interes javnosti je znati kome je oprostila dug.

Dakle, ne samo zato što je dala na uvid imena onih poduzetnika koji uredno posluju, nego stoga što je obveza Vlade da podastre podatke svih koji su obuhvaćeni tom odlukom. Ne može se pozivati ni na bankarsku tajnu, jer korištenje javnog novca nikako ne može biti tajna, kažu pravnici. Tog principa, upozoravaju pravnici, posebno se treba držati nakon što je prije deset godina uspostavljena javna objava imena poreznih dužnika. Dug državi, ukratko, ne može biti tajna i interes javnosti je da svi uredni platiše znaju tko to nije i gdje je sve išao javni novac.

Izvor: Paraf.hr