fbpx

KORUPCIJA U TISKU? Goran Marić je bio pod istragom, a onda je postao zastupnik HDZ-a

Goran Marić, aktualni ministar državne imovine, bio je pod istragom DORH-a zbog sumnjive prodaje četiri poslovna prostora u vrijeme dok je devedesetih godina bio direktor Tiska. Optužnica nikada nije podignuta, a istraga je službeno okončana 2008. godine, četiri mjeseca nakon što je Marić ušao u sabor kao zastupnik HDZ-a, piše Index.

Marić je osam godina, od 1992. do 2000. godine, bio zamjenik predsjednika Uprave Vjesnika te predsjednik Uprave Hrvatske tiskare i Tiska. Marićevo upravljanja Tiskom nije bilo bez afera, a temeljem nalaza Državne revizije iz lipnja 2003. godine, pokrenuta je istraga oko prodaje pet poslovnih prostora u Mostaru za oko 516.000 njemačkih maraka, odnosno oko 2 milijuna kuna, i to u vrijeme dok je Marić bio na čelu te tvrtke.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je, po izvješću Državne revizije, istragu protiv Marića. Aktualnog ministra državne imovine DORH je teretio da je prodao sporne nekretnine, a da one nisu bile uključene u procijenjenu vrijednost Tiska u postupku pretvorbe. Odnosno, nisu bile u vlasništvu tvrtke. Time je, prema navodima Tužiteljstva, za račun Tiska oštetio Hrvatski fond za privatizaciju. Marića se sumnjičilo za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Marić u sabor, optužbe odbačene

Županijski sud prvotno je odbilo istragu protiv Marića, a Općinsko državno odvjetništvo žalilo se na to rješenje. Vrhovni sud prihvatio je žalbu DORH-a 2006. godine te je odredio provođenje istrage protiv Marića. No o toj istrazi malo se tada znalo.

Marić je 2007. godine bio na listi HDZ-a za parlamentarne izbore koju je nosio Ivo Sanader, a u sabor je prvi put ušao u siječnju 2008. godine kada je formirana koalicija na čelu s HDZ-om. Marić je imenovan predsjednikom Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora. Istraga je okončana te godine, u svibnju, a sve optužbe na račun Marića su odbačene.

“Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu 20. svibnja 2008. godine temeljem članka 203. st. 2. Zakona o kaznenom postupku/97 odustalo je od kaznenog progona protiv okrivljenika zbog kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292. st. 2. Kaznenog zakona. Naime, iz tijekom istrage prikupljenih dokaza i utvrđenih činjenica nije utvrđen dostatan stupanj osnovane sumnje da bi okrivljenik počinio terećeno mu kazneno djelo. Slijedom navedenog sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu obustavio je istragu protiv okrivljenika”, kažu nam iz zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva.