fbpx

TOLUŠIĆ PORUČIO PLENKOVIĆU “Ako smijeniš mene, moraš i Žalac, Pavića, Murganić, Kujundžića, ali i Kalmetu u HDZ-u!”

– Ako želiš da odem iz Vlade, smijeni me – navodno je poručila ministrica Žalac premijeru Plenkoviću, odbivši podnijeti ostavku. Kazala je i da će napustiti HDZ. Ministrica Žalac i Plenković, prema izvoru, dva puta su razgovarali u zadnja dva dana oko njenog odlaska iz Vlade. Prvi put u ponedjeljak navečer kad ju je Plenković uvjeravao da podnese ostavku, a onda i jučer. Žalac je na razgovoru, doznajemo, premijeru objašnjavala kako ona dobro radi svoj posao što je potkrijepila i dokumentacijom.

Kada je riječ o ministru poljoprivrede i potpredsjedniku Vlade Tomislavu Tolušiću, on će, kako sada stvari stoje, najvjerojatnije ostati na dužnosti jer među HDZ-ovcima vlada veliki otpor da ga se makne. Tolušić je, naime, izabrani potpredsjednik stranke, ima jaku bazu u Virovitici, u HDZ-u smatraju da radi dobar posao kao ministar i na zadnjim izborima donio je odličan rezultat za HDZ. Uz to, Plenković ga je na mjesto potpredsjednika Vlade postavio kao kompromis s desnom strujom u stranci. Također, navode naši sugovornici iz HDZ-a, ode li Gabrijela Žalac, onda Tolušić sigurno ostaje jer ne mogu se maknuti dva ministra iz Slavonije.

Navodno je Tolušić i jedan od rijetkih ministara koji je iznio svoj stav oko rekonstrukcije. Među HDZ-ovcima se prepričava da je prije nekoliko dana na sastanku u Vladi kazao premijeru kako nema ništa protiv toga da ga smijeni, ali da onda trebaju otići i G. Marić, Žalac, Pavić, Murganić, Kujundžić, ali i da treba otići Božidar Kalmeta s dužnosti pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a, dakle dužnosnici koji su obilježeni aferama.