fbpx

Kao što se 1.000 radnika zaposlilo u Gaženici, tako će i VW sagraditi tvornicu u Hrvatskoj

Optimistične najave da bi Hrvatska mogla biti lokacija na kojoj će se graditi buduća nova tvornica njemačkog proizvođača automobila Volkswagena su, po svemu sudeći, obična manipulacija. Šef proizvodnje VW-a Andreas Tostmann upravo je novinarima potvrdio da kompanija trenutno aktivno ne traži nove lokacije za izgradnju svoje tvornice, nakon što su plan o građenju pogona u Turskoj stavili na čekanje.

Priča podsjeća na predizborna obećanja Božidara Kalmete kada je isti najavio 1.000 radnih mjesta u luci Gaženica. Gaženica je u međuvremenu prepuštena Turcima na sljedećih 20 godina za sitniš, a zaposleno je čak 28 radnika!

VW: “Ne tražimo aktivno alternativne lokacije”,

“Pratimo razvoj događaja. Planovi za Tursku trenutno su na čekanji. Ne tražimo aktivno alternativne lokacije”, kazao je, kako je izvijestio Reuters, novinarima Tostmann. Sredinom listopada VW je bio odgodio odluku o izgradnji tvornice automobila u Turskoj zbog turske vojne ofenzive u Siriji.

Pozivajući se na izvore u Ministarstvu gospodarstva, hrvatski mediji su danas izvijestili da će Hrvatska ući u utrku za tu VW-ovu investiciju vrijednu više od milijarde eura. Jutarnji list tako, recimo, na svojoj novinskoj naslovnici donosi tekst: ‘Horvat potvrdio: Želimo dovesti tvornicu Volswagen u Hrvatsku’. A prema pisanju Večernjeg lista, koji je jutros tu priču objavio kao glavnu na svojoj novinskoj naslovnici, Hrvatska bi trebala ući u novi krug pregovora Volswagena oko gradnje tvornice, s drugim državama koje su također zainteresirane da budu lokacija proizvodnih pogona njemačkog proizvođača.

Slučaj sa Hyundaijem

No, sudeći prema netom objavljenoj izjavi šefa proizvodnje u VW-u, pitanje je jesu li predviđanja i želje hrvatske Vlade malo previše optimistične ili, u najmanju ruku, preuranjene. O dolasku velikih proizvođača automobila u Hrvatsku nagađalo se i ranije, ali zasad od toga ništa nije realizirano.

Primjerice, krajem prošle godine, spekuliralo se o dolasku južnokorejske kompanije Hyundai. No, ta najava nije bila sasvim utemeljena. Portal Telegram je tada iz veleposlanstva Republike Koreje u Zagrebu neslužbeno doznao da nemaju informaciju o tome da bi Hyundai mogao graditi tvornicu u Varaždinu.

Šanse da Hrvatska zaista dobije ovu ili sličnu investiciju su nikakve, jer zahvaljujući raznim ministrima koji već desetljećima vode ovu zemlju, nema nijednu konkurentsku prednost za investicije ni u odnosu na susjedne zemlje poput Srbije, niti u odnosu na srednju i istočnu Europu, Mađarsku, Češku, Slovačku ili Poljsku, a ni u odnosu na Tursku.

Nitko ne želi ulagati u zemlju s lošim pravosuđem i porezima koji se mijenjaju svake godine

Veliki investitori žele sigurno pravno okruženje. Nitko ne želi uložiti milijardu ili dvije eura u zemlju s disfunkcionalnim pravosuđem koje mu ne osigurava da će sudskim putem uspjeti zaštititi svoje interese. Svatko tko je imao posla sa sudovima zna kako kod nas po tom pitanju stvari funkcioniraju, a i relevantna svjetska istraživanja pokazuju da je hrvatsko pravosuđe u katastrofalnom stanju. Prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma za 2019. godinu, Hrvatska je po neovisnosti pravosuđa na 126. mjestu od 141 zemlje. Na toj su ljestvici bolje od nas zemlje poput Obale Bjelokosti, Mongolije ili Jemena, u kojem je ratno stanje.

Hrvatska ima i vrlo nestabilno porezno okruženje. Iako se široj javnosti možda čini da je Zdravko Marić jako vrijedan tip jer svake godine ima najmanje jednu “poreznu reformu”, pa malo digne jedan porez, pa spusti drugi. Pa najavi smanjenje poreza, pa odustane, takva politika ima vrlo štetno djelovanje na privatni sektor, jer je nemoguće bilo što planirati. I veliki i mali ulagači rade nekakve planove, procjenjuju prihode, rashode, računaju koliko će zaraditi, koliko im godina treba da povrate investiciju, a u Hrvatskoj ne znaju koliko će poreza platiti ni sljedećeg proljeća, a kamoli za pet ili 10 godina.

ZDanas/Telegram.hr