fbpx

Bogata Nizozemska ima 29 državnih tvrtki – Hrvatska ih ima oko 1.000

U Hrvatskoj je u državnom vlasništvu oko 1000 tvrtki, od čega je nekoliko desetaka “strateških”, među kojima su HEP, HAC i slične, ali i FINA, Narodne novine ili Imunološki zavod koji se trenutno ne bavi ni s čim.

Koliko točno Hrvatska ima firmi u svom vlasništvu? Oko tisuću, ali prava brojka je nepoznata

Prema podacima iz Registra financijskih izvještaja FINA-e, izvješća za prošlu godinu predalo je 902 tvrtke u javnom vlasništvu. Upitali smo Ministarstvo državne imovine koliko ima državnih tvrtki na što smo odgovorili da ih je 39 od “posebnog interesa za Republiku Hrvatsku” te su nas uputili na listu Centra za restrukturiranje i prodaju koji upravlja s udjelima 361 tvrtke. Prema analizi Instituta za javne financije iz 2017., tada je država imala kontrolu nad 1.149 tvrtki.

Hrvatska ima tvrtke koje se bave proizvodnjom pekmeza i cipela

Bogata Nizozemska koja je površinom nešto manja od Hrvatske, a stanovništvom četiri puta veća, u državnom vlasništvu ima samo 29 tvrtki i to su uglavnom aerodromi, lutrija, kockarnice, elektroenergetske kompanije i slično. Za razliku od Nizozemske, Hrvatska je u svom vlasništvu zadržala tvrtke koje se bave proizvodnjom čak i pekmeza i cipela, po čemu se danas možemo uspoređivati sa Sjevernom Korejom.

Udjeli u svim tim tvrtkama nikada nisu prodani, tj. privatizirani jer političke strukture očito žele zadržati snažan utjecaj na ekonomiju koji je i bez toga snažan ako uzmemo u obzir da javna potrošnja čini 40 posto BDP-a.

“Strateške” tvrtke zapošljavaju desetke tisuća ljudi

Kroz tvrtke u državnom vlasništvu prolaze milijarde i zapošljavaju desetke tisuća ljudi i jasno je da nikome tko je na vlasti, ili računa da će to u skoroj budućnosti biti, ne odgovara da ih privatizira odnosno da se prodaju barem tvrtke za koje nema apsolutno nikakve logike da budu pod vlasničkom kontrolom države.

Ako ste član neke stranke, u temi o državnim tvrtkama vas vjerojatno najviše zanima mogućnost uhljebljivanja, a za to one imaju ogroman potencijal. Prema izvješću Ministarstva državne imovine, krajem 2017. godine u tvrtkama od strateškog ili posebnog interesa radilo je 43.316 ljudi, što je za 2906 više nego godinu ranije. U spomenutom izvješću se taj rast pojašnjava pripajanjem tvrtke HAC ONC d.o.o. HAC-u, no svejedno se radi o impozantnoj brojci.

Prema analizi Europske komisije o državnim kompanijama u Europskoj uniji, u Hrvatskoj oko 13 posto zaposlenih u poslovnom sektoru radi u kompanijama u državnom vlasništvu.

Kontrola na 45 milijardi kuna prihoda

Uz to, kroz najveće državne tvrtke prolazi i ogroman novac. Tako su strateške tvrtke i tvrtke od posebnog interesa u 2017. godini imale prihode od oko 44,6 milijardi kuna i rashode od 40,7 milijardi pa su, ukupno gledano, završile s bruto dobiti od 3,8 milijardi kuna.

S obzirom na to da znamo kako kod nas funkcionira javna nabava – svako malo u javnost izađe neki više nego sumnjiv natječaj – tko zna koliko novca svake godine “iscuri” iz tih kompanija.

Tvrtke u državnom vlasništvu doniraju velik novac, pa čak i kronični gubitaši

Dovoljno se, za ilustraciju, samo prisjetiti koliko javne tvrtke, među kojima i neki gubitaši, doniraju raznoraznim udrugama i projektima. Recimo, prošle godine su javne tvrtke donirale preko 100 milijuna kuna.

Među tvrtkama koje dijele novac u raznorazne svrhe nalaze se i kronični gubitaši, poput HŽ-ovih tvrtki koje primaju stotine milijuna kuna pomoći, ali ih to ne sprječava da tuđim novcem glume humanitarce.