fbpx

NOVA ANKETA Hrvati misle da su političari i suci najkorumpiraniji

Posljednji dio ovomjesečnog istraživanja Hrejting govori o tome što građani misle o korupciji u društvu i hrvatskom pravosuđu.

Radi se o najvećem ispitivanju raspoloženja hrvatskog biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus. HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika, a razina pouzdanosti je 95 posto.

Najkorumpiraniji su političari i pravosuđe

Na pitanje u kojem području društva je korupcija najprisutnija, 22,2 posto ispitanih odgovorilo je da je to politika, odnosno političke stranke. Njih samo 0,1 posto manje, 22,1, kao najkorumpiranije vidi pravosuđe. Da su sva područja društva korumpirana, smatra 19,3 posto građana.

Dosta veliki broj ispitanih, 15,5 posto, državnu upravu vidi kao najkorumpiraniju. Iako u javnosti vlada percepcija da je dosta velika korupcija u zdravstvu, HRejting pokazuje da tako misli svega 5,5 posto građana. Njih nešto manje, 5 posto, najveću korupciju vidi u javnim poduzećima.

Na pitanje o tome koji je najveći problem hrvatskog pravosuđa, najveći broj anketiranih, njih 38 posto, odgovorilo je da je to upravo korupcija.

Neujednačena sudska praksa, reklo je 16,8 posto, loši zakoni – smatra 12,8 posto, loši, nestručni suci – 9,2 posto, način izbora i reizbora sudaca – 4,7 posto, a male plaće koje odbijaju kvalitetne suce kao najveći problem pravosuđa vidi 4,5 posto građana.

Hrvatski suci nisu neovisni

Treće pitanje glasilo je – jesu li hrvatski suci pri donošenju presuda neovisni? Gotovo polovica anketiranih, njih 48,2 posto, smatra da suci NISU neovisni. Da jesu, ali ne u potpunosti, misli njih 35,5 posto. Da su suci u potpunosti neovisni, smatra njih 11 posto, a ne zna 5,4 posto.

Posljednje, četvrto pitanje bilo je – tko vrši pritisak na suce u donošenju presuda? Da su to političari, stranke i vlade, drži gotovo polovica ispitanih, 48,4 posto.

Mediji vrše pritisak na suce – smatra njih 13,9 posto. Sudačka organizacija 10,6 posto. Ulica, odnosno razne grupe za pritisak 10,2 posto. Odvjetnici 8,2 posto, a 7,5 posto anketiranih smatra da pritisak na suce vrše utjecajne skupine, odnosno pojedinci koji imaju novac.