fbpx

NOVI CRODEMOSKOP: SDP se i dalje približava HDZ-u, a Kolakušićeva lista treća je najjača u Hrvatskoj

RTL je jučer objavio nove rezultate Crodemoskopa, mjesečnog istraživanja o rejtingu stranaka i političara. Da se parlamentarni izbori održavaju sada, HDZ bi bio relativni pobjednik. Bira ih 27,9 posto ispitanika, pola postotnog boda više nego u listopadu kad su bili na 27,4 posto. HDZ je u kolovozu zaustavio šestomjesečni negativni trend i od tada bilježi blagi rast potpore, iako još nisu dosegli rejting iz studenog prošle godine. Tada je SDP bio na dnu, sa 17,4 posto podrške, a sada je drugi izbor s 24,8 posto (24,3 posto u listopadu). To je ujedno i najveći međugodišnji rast neke stranke.

Lista Mislava Kolakušića, europarlamentarca koji se želi natjecati i na predsjedničkim izborima, ostaje treći izbor. S blagim rastom sada je na 6,2 posto (u odnosu na 6,1 u listopadu).

Nakon što je podržao Škoru, MOST neznatno raste

Most nakon fijaska na Europskim izborima, a onda i potpore Miroslavu Škori, nastavlja blago rasti – bira ih 5,7 posto ispitanika (u odnosu na 5,5 posto u listopadu). HSS koji podupire Zorana Milanovića je na 3,4 posto (3,5 u listopadu), a Živi zid bilježi rast od gotovo postotnog boda, no i dalje je to tek 2,8 posto (1,9 posto u listopadu).

Nakon sukoba oko prosvjetara, ali i još jednog ostanka u vladajućoj koaliciji, HNS bilježi blagi rast u odnosu na listopad – sada su na 2,1 posto (1,7 posto u listopadu). Istu potporu kao u listopadu ima stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića – 2 posto. Raste i HRAST – bira ih 1,5 posto ispitanika.

IDS je na 1,3 posto, isto kao i Neovisni za Hrvatsku (2,2 posto u listopadu), čiji je bivši član Zlatko Hasanbegović jučer predstavio svoju stranku. Novu stranku, koju je nazvao po sebi, ima i bivši član Živog zida Ivan Pernar, no potpora joj je pala (1,1 posto u odnosu na 1,9 posto u listopadu). Ostalih je 3,8, a dosta je i neodlučnih – 11,5 posto.

Plenković najpozitivniji političar u Hrvatskoj

Posljednjih mjeseci na vrhu najpozitivnijih političara izmjenjuju se predsjednica i premijer, a u studenom ispitanici su na tu poziciju postavili Andreja Plenkovića. Da je predsjednik Vlade i HDZ-a najpozitivniji političar misli 11,3 posto ispitanika, nešto više nego u listopadu (11 posto).

Istodobno, manje je onih koji misle da je to HDZ-ova kandidatkinja za reizobr na Pantovčak. Kolindu Grabar-Kitarović bira 9,4 posto ispitanika, postotni bod manje nego u listopadu (10,4 posto). Isto kao tada i sada ima Zoran Milanović – 7,6 posto, dok značajan skok bilježi Mislav Kolakušić, gotovo trostruko više ipitanika nego prošlog mjeseca pozitivno ga ocijenjuje (6,3 posto u odnosu na 2,6 posto u listopadu).

Blagi rast ima i Miroslav Škoro – 2,8 posto ispitanika smatra ga najpozitivnijim političarom (2,7 posto u listopadu) dok je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na 2,3 posto, kao i u listopadu. Nakon predstavljanja proračuna potpora Zdravku Mariću pada na 2,1 posto (u odnosu na 3,6 posto iz listopada). Baš kao i njegovoj stranci, pada pozitivni doživljaj i Ivana Pernara (1,8 posto u odnosu na 2,9 posto u listopadu).

Iako s malom potporom, u top deset ušao je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je izrazio ambicije za preuzimanje HDZ-a (1,6 posto). I dalje je najviše ispitanika koji titulu najpozitivnijeg dodjeljuju “Nikome”, njih 22,5 posto. Ostalih je 5,5, ne zna 11,5 posto.

Premijer prvi na listi najnegativnijih političara

Na vrhu liste najnegativnijih političara je Andrej Plenković koji je i dalje i najpozitivniji, ali i najnegativniji političar. Plenkovića negativno ocijenjuje nešto više ispitanika nego prošlog mjeseca, njih 20,6 posto (19,7 posto u listopadu). Značajniji rast u crveno bilježi Zoran Milanović, 12,2 posto ispitanika ga negativno ocijenjuje, nešto iznad 3 postotna boda više nego u listopadu (9 posto). I aktualnu predsjednicu ispitanici češće negativno ocijenjuju, 8,5 posto (u listopadu 7 posto).

I njoj i Milanoviću ovo je uvjerljivo najlošiji rezultat na ovoj ljestvici u proteklih godinu dana. Iz fokusa je ispao Milorad Pupovac, pa ga dvostuko manje ispitanika nego prošlog mjeseca negativno ocijenjuje, dirži peto mjesto s izborom od 6,3 posto (12,5 posto prije mjesec dana).

Bernardić i dalje pri vrhu najnegativnijih

Iako je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo da je Davor Bernardić povrijedio načelo transparentnog djelovanja zbog primanja 263.000 kuna stipendije, manje ga ispitanika negativno ocijenjuje (4 posto u rujnu u odnosu na 4,6 posto u listopadu). Zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića negativnim vidi nešto više ispitanika, 3,2 posto (3 posto u listopadu). Na ljestvici su i predsjednik Sabora Gordan Jandroković (2,1 posto), ali i Josip Đakić (1,8 posto) koji je prošlog tjedna mudrovao oko Dana antifašizma.

Što se tiče ocjena triju glavnih institucija, radu Ureda predsjednice ispitanici daju trojku (2,8) ali s lošijim prosjekom nego u listopadu (2,88 u listopadu). Pogotovo u usporedbi s prošlom godinom kada je bila blizu ocjene vrlodobar (3,32). Ocjena Vladi blago raste, približava se trojci (2,2 u odnosu na 2,18 u listopadu). Sabor je od toga puno dalji – nikako ni do čiste dvojke (1,89).

Izvor: Telegram.hr