fbpx

STOPAMA SANADERA Pomoćnici ministara postaju šefovi uprava! Stručnjaci zgroženi!

Jučer je Lidija Kralj, pomoćnica ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, potvrdila da napušta ministarstvo, a danas smo doznali da odlazi još dvoje pomoćnika ministrice – Ivana Franić i Vlado Prskalo, što nam je potvrđeno i u resornom ministarstvu, piše portal Index.hr

“Lidija Kralj, Ivana Franić i Vlado Prskalo nisu podnijeli ostavke, već odlaze jer više neće postojati pozicije pomoćnika ministara. To se odnosi na sva ministarstva jer je na snagu stupio novi Zakon o sustavu državne uprave i svi pomoćnici u ministarstvima mogu se javiti na natječaje za ravnatelje uprava, ako žele raditi taj posao. Mi ne znamo hoće li se ovo troje javiti na natječaj”, rekli su nam u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Prijedlog u ožujku progurao Lovro Kuščević, tvrdio da će se time uštedjeti

Dodajmo kako je sada bivši ministar uprave Lovro Kuščević u ožujku predstavio novi Zakon o sustavu državne uprave koji je ovog ljeta stupio na snagu, a prema njemu su sva ministarstva u listopadu morala raspisati natječaje za ravnatelja uprava u svojim ministarstvima.

Od više izvora iz raznih ministarstava doznali smo da su natječaji još u tijeku i da će pomoćnici ministara biti na svojim funkcijama dok god se ne izaberu ravnatelji uprava na novom natječaju.

Umjesto 96 pomoćnika ministara, imat ćemo 96 ravnatelja uprava

Podsjetimo kako se Kuščević tad hvalio da će taj zakon donijeti uštede i da će depolitizirati i profesionalizirati državnu upravu, a u stvarnosti se događa to da ćemo umjesto 96 pomoćnika ministara imati 96 ravnatelja uprava.

Razgovarali smo s pravnim stručnjacima koji su zgroženi ovim potezom vlade i imenovanjima ravnatelja uprave te su naveli kako je to već viđena farsa koja se provela za vrijeme Ive Sanadera.

Koprić: Isto ovo je već napravio Ivo Sanader

Profesor s Pravnog fakulteta i predsjednik Instituta za javnu upravu, Ivan Koprić, u razgovoru za Index je rekao kako je ukidanje mjesta pomoćnika ministara, koji će sad postati ravnatelji uprava, već viđena farsa te da to čak nije ni ozbiljna predstava.

“Imamo kratku memoriju pa smo zaboravili da je ovo isto već napravio Ivo Sanader koji je također ukinuo mjesta pomoćnika ministara i to s istim obrazloženjem kao i Plenkovićeva vlada, navodeći da je riječ o depolitizaciji i profesionalizaciji državne uprave. Na isti su način i tada za pozicije ravnatelja postavljeni tako niski uvjeti pa ih je svatko od bivših pomoćnika mogao zadovoljiti. U ono vrijeme su gotovo svi pomoćnici ministara postali ravnatelji uprava”, istaknuo je prof. Koprić za Index.

Prof. Koprić: Intervju s ministrom ključan za odabir ravnatelja

Podsjetio je na to kako Milanovićeva vlada, koja je došla nakon Sanadera, nije mogla smijeniti ravnatelje uprava jer su imali mandat od četiri godine, isto kao što će sad imati novi ravnatelji, dok bi inače, da su ostali pomoćnici ministara, oni otišli nakon promjene vlasti zajedno s cijelom vladom.

“Kako su morali zadržati te ravnatelje, kasnije se Milanovićeva vlada dovinula novim rješenjima, mijenjali su organizaciju pa su se te uprave drugačije nazvale. Nastao je još puno gori nered”, rekao nam je Koprić.

Kaže kako novi zakon ponavlja sve isto, navodeći kako ostaju i isti uvjeti i obrazloženja tog zakona, kao i način provedbe natječaja.

“Tad se tražilo da kandidat za ravnatelja prođe intervju kod ministra, znači netko tko je do jučer bio ministrov pomoćnik tad je išao kod ministra na intervju za novu poziciju, a i po novom zakonu će biti tako. Sad kad se drugi put ponavlja ista stvar, možemo reći da je to čak i otužno. Nećemo imati apsolutno nikakve uštede jer se 96 pomoćnika mijenja s 96 ravnatelja. Čak ćemo imati i trošak jer se provode natječaji, organiziraju komisije, donose rješenja”, istaknuo je Koprić.

Umjesto ušteda imat ćemo nove troškove

Zaključio je kako osim što neće biti uštede, isto tako neće biti ni depolitizacije državne uprave.

“Nijedan natječaj nam ne garantira da će se angažirati najbolji stručnjaci za pozicije ravnatelja, već je riječ samo o formalnosti, prava svrha natječaja je da pobijedi najbolji, a ovdje će većina samo zamijeniti pozicije pomoćnika te će postati ravnatelji”, kazao je Koprić.

Đulabić: Dok imamo javne natječaje koji su igrokazi, neće se ništa promijeniti

I profesor s Pravnog fakulteta, Vedran Đulabić naglasio je kako smo već imali takvu situaciju za vrijeme Sanadera.

“Tad je također uveden institut ravnatelja, tadašnji pomoćnici su postali ravnatelji. Ključna stvar bi ovdje bila propisati uvjete natječaja i da se oni zadovolje, da se zatraži radno iskustvo, a ne kao što je to kod nas da se ravnatelji odabiru tako što odrade razgovor s ministrom na kojem prolaze pomoćnici ministara. Znalo se da će se ovo dogoditi, ne treba se čuditi tome”, rekao je Đulabić za Index.

Također navodi kako neće biti ušteda jer su isti koeficijenti te da se radna mjesta praktički ne ukidaju već će se samo preimenovati.

“Tu, na žalost, nema velike profesionalnosti uprave, možda bi je mogli profesionalizirati ako ćemo raditi na kriterijima koji bi odredili kakav profil ljudi bi trebao biti na toj poziciji, no dok god imamo javne natječaje koji su igrokazi, ništa se neće promijeniti”, zaključio je Đulabić.

Izvor: Index.hr