fbpx

UHLJEBISTAN Nakon što dobiju 97 milijuna otpremnina, uhljebi se opet mogu uhljebiti!

Porezni obveznici platit će 96,7 milijuna kuna za otpremnine 608 zaposlenih u uredima državne uprave koji su odlučili otići iz sustava nakon što će ti uredi biti pripojeni županijama, no ništa ih ne sprječava da se nakon toga ponovno zaposle u državnoj administraciji. Tako da su došli u sjajnu poziciju da poberu dobru otpremninu i nakon toga se ponovno uhljebe.

Proizlazi to iz odgovora vlade na zastupničko pitanje Bože Petrova vezano za pripajanje državnih ureda županijama.

Uhljebljivanje po Ustavu

Vlada u svom odgovoru navodi da važeći propisi ne priječe osobu mlađu od 65 godina, koja sporazumno napusti državnu službu, da se u nju ponovno vrati.

“U odnosu na mogućnost ponovnog zapošljavanja osoba kojima je prestala služba sporazumno uz otpremninu, napominje se da kako se te osobe neće moći primiti u službu ako imaju od 65 godina života te 15 (za državnu službu), odnosno 20 godina mirovinskog staža (za službu u jedinicama lokalne i područne samouprave) budući da to predstavlja razlog za prestanak službe po sili zakona. Naime,. pravo na otpremninu imaju državni službenici i namještenici koji ostvaruju pravo na starosnu mirovinu do 31. siječnja 2025. godine. Time je znatno sužen krug osoba koje bi se mogle javiti na javne natječaje. Važeći propisi ne priječe da se ponovno primi u službu osoba, koja ima manje od 65 godina, a kojoj je prethodno sporazumno prestala državna služba. U sladu s člankom 44. Ustava Republike Hrvatske svaki državljanin Republike Hrvatske ima pravo, pod jednakim uvjetima, sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe” stoji u odgovore vlade.

U vladi otpremnine od 96,7 milijuna kuna doživljavaju kao uštedu

Vlada namjerava za te poslove koji su obavljali uredi državne uprave županijama plaćati 308 milijuna kuna godišnje. Kažu da to nisu samo plaće, već i ostali troškovi tog sustava. U vladi ovih 96,7 milijuna kuna za otpremnine doživljavaju kao uštedu jer su izračunali da bi za te djelatnike u sljedećih pet godina kroz plaće potrošili veći iznos, konkretno 238 milijuna kuna. No stvarna ušteda ovisi o tome koliko ih se uspije ponovno ubaciti u državnu administraciju.

Za vrijeme Plenkovića u administraciji radilo 396 osoba starijih od 65 godina
U državnoj administraciji rade i stariji od 65 godina, njih nekoliko stotina, što također proizlazi iz odgovora na drugo zastupničko pitanje Bože Petrova.

“Za vrijeme mandata aktualne Vlade Republike Hrvatske, na temelju dogovora s čelnikom tijela, a sukladno odredbama čl. 137. st. 1. toč. 3 Zakona o državnim službenicima, nastavilo je raditi ukupno 396 službenika”, stoji u odgovoru vlade.

Gotovo 300 tisuća ljudi u javnom sektoru, a broj neumoljivo raste

Hrvatska ima vrlo veliki javni sektor koji broji oko 240 tisuća ljudi, a kada tome pribrojimo i javne kompanije, približavamo se brojki od 300 tisuća.

Iako bi bilo logično da se broj zaposlenih, pogotovo u administraciji, smanjio, zbog novih tehnologija koje bi trebale smanjiti “papirologiju”, on ne pada, nego upravo suprotno – raste.

Nijedna vlada do sada nije uspjela napraviti ozbiljnu reformu koja bi uključivala otpuštanje viškova, a kada se i krene u tom smjeru onda to izgleda ovako kao na ovom primjeru pripajanja ureda državne uprave županijama, gdje je ostavljena mogućnost da se oni koji su primili otpremninu za odlazak iz sustava – ponovno zaposle.

Izvor: Index.hr