fbpx

KOLINDA: “U SOA-i ima korupcije”

“Bila sam vaša predsjednica pet godina, bila sam među ljudima, slušala vaše probleme. Isto tako sam pomaknula RH iz regiona u srednju Europu i na Mediteran, tamo gdje i pripada. Nametnula sam pitanje demografije, bila sam prva hrvatska diplomatkinja”, predstavila se na sučeljavanju Kolinda Grabar-Kitarović.

Poručila je i kako večeras na sučeljavanju biračima nudi svoj program te je podigla knjižicu u kojoj je njezin program ispisan. Na njoj je karta Hrvatske i natpis “Kolinda”.

Svi kandidati će dobiti po 10 pitanja, a svaki kandidat će imati po minutu za odgovor. Svaki kandidat ima pravo na pet replika.

Prvo pitanje kandidatima bilo je kako bi se borili protiv korupcije

Prvo pitanje kandidatima je bilo kako bi se na poziciji predsjednika borili protiv korupcije.

“Dakle, ustavnim ovlastima predsjednice, odnosno predsjednika, one su propisane Ustavom, i one su u okviru tajnih službi, odnosno obavještajnih službi u kojima se može djelovati. Ono što sam dosad radila i što ću raditi jest poticanje suradnje tajnih službi na ovim prostorima kako bi se spriječio međunarodni kriminal i korupcija.

Posebno ću inzistirati na tome isto tako da se mijenja zakonodavstvo u budućnosti kako bismo omogućili da službe rade i odnosno koordinaciju između svih službi i tri poluga vlasti u koju se ne možemo miješati, odnosno naša izvršna vlast…

Međutim, ono što je meni problem jest da se ja bavim korupcijom u samim službama, i u SOA-i, i u drugim službama. Mislim da je došlo vrijeme da se pomladi, da se zaposle mladi ljudi koji nisu korumpirani i koji će raditi profesionalno”, rekla je predsjednica.

Kolinda: Svi naši MiG-ovi ne mogu ni poletjeti

Treće pitanje na koje su odgovarali predsjednički kandidati bilo je treba li Hrvatska izdvajati 2 posto za obranu, kako iziskuje NATO, te trebaju li joj vojni avioni.

Evo kako je odgovorila predsjednica i predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović.

“Hrvatska će dostići 2 posto izdvajanja iz proračuna za obranu ne zato što to traži NATO, nego zbog odgovornosti prema svojem narodu.

Moramo se uzdati u sebe i svoje oružane snage u koje ćemo nastaviti ulagati. Između ostalog tu je i višenamjenski borbeni zrakoplov, za čiju se kupovinu odluka odgađala godinama u prethodnim vladama, to nas je dovelo u vremenski škripac i da ne velim o korupciji koja postoji upravo u popravku ovih MIG-ova od kojih sva četiri ne mogu niti poletjeti.

Treba opremati i druge grane Hrvatske vojske, i kopnenu vojsku i druge dijelove zrakoplovstva i, naravno, mornaricu”, rekla je.