fbpx

Milanović pobjednik, Kolinda jedva prošla Škoru

Nakon što je obrađeno 98,81 posto biračkih mjesta, posve je jasno da u drugi krug predsjedničkih izbora ulaze SDP-ov kandidat Zoran Milanović i HDZ-ova kandidatkinja i aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Milanović je osvojio 29,52 posto glasova, dok je Grabar Kitarović podržalo 26,72 posto birača.

Malo za HDZ-ovom kandidatkinjom zaostao je nezavisni Miroslav Škoro koji je dobio 24,44 posto glasova.

Ako gledamo apsolutne brojke, Milanović je osvojio 551 tisuća glasova, dok je njegova suparnica dobila povjerenje 498 tisuća birača. Grabar Kitarović je skupila četrdesetak tisuća glasova više od Škore. Glasovanju je pristupilo 51,15 posto birača.

DIP u ponedjeljak objavljuje potpune rezultate izbora 

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će potpune rezultate prvog kruga izbora za hrvatskog predsjednika u ponedjeljak, najavila je u nedjelju navečer potpredsjednica Povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić.

DIP čeka da se prebroje svi glasovi i obrade sva biračka mjesta. “Morate voditi računa da se zadnje biračko mjesto, ono u Los Angelesu, zatvara tek u ponedjeljak u 4 sata po hrvatskom vremenu”, naglasila je.

DIP će potpune rezultate izbora objaviti u ponedjeljak u 15 sati, a tada će i službeno objaviti da će Hrvatska predsjednika birati u drugom krugu, 5. siječnja, s obzirom da u nedjelju nitko od 11 kandidata nije uspio dobiti potrebnu većinu glasova svih birača koji su glasovali.

Ilustracija: Telegram.hr