fbpx

ČIJE INTERESE ZASTUPA HRVATSKA VLADA Glasali protiv ukidanja roaminga, željeli su da plaćamo skuplje impulse!

Vlada RH glasala je u travnju 2017. protiv ukidanja naknada za roaming građanima i građankama unutar granica EU-a izražavajući brigu za gubitke koji bi mogli odvratiti telekom industriju od budućih ulaganja u Hrvatsku kao turističku i geografski specifičnu zemlju. Istovremeno, na stranicama Sabora nije zabilježeno da su saborska radna tijela uopće razmatrala ovakvo Vladino stajalište, otkirio je GONG.

Dok je praksa Vlade RH da stajališta koja će zastupati u institucijama Europske unije donosi na zatvorenim sjednicama, a ministri Hrvatski sabor više ni sporadično ne izvještavaju o sastancima Vijeća Europske unije na kojima su zastupali hrvatske interese, među članicama EU postoje i drugačiji primjeri. Resorni ministri u Estoniji, Danskoj, Finskoj, Švedskoj predstavljaju i brane stajališta pred specijaliziranim parlamentarnim odborima ovlaštenima nadzirati rad Vlade u europskim poslovima.

Hrvatska je također nedavno glasala protiv uvođenja obaveze korporacijama s godišnjim prihodom iznad 750 milijuna eura da prijavljuju dobit ostvarenu u svakoj pojedinoj državi članici EU.

Gong i Corporate Europe Observatory, uz podršku više od 30 hrvatskih i europskih organizacija civilnog društva, obraćaju se premijeru Andreju Plenkoviću s prijedlogom da transparentnost donošenja zakona i utjecaja lobiranja uvrsti u prioritete skorog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.