fbpx

Ministarstvo zdravstva isplatilo milijune kuna susjedu i partneru Kujundžićevih

U posljednje dvije godine Ministarstvo zdravstva isplatilo je 4,7 milijuna kuna prvom susjedu i nekadašnjem poslovnom partneru obitelji Kujundžić, piše Telegram.

Do milijunskih isplata tvrtki Smart Medical d.o.o. Nevena Mrkše došlo je za mandata ministra Kujundžića, u 2018. i 2019. godini.

Firma osnovana nakon što je Kujundžić postao ministar, ranije njezin vlasnik iznajmljivao brodove

Tvrtka Smart Medical osnovana je početkom prosinca 2016., manje od dva mjeseca nakon što je Milan Kujundžić stupio na dužnost. Prije toga, do 2016., Neven Mrkša imao je firmu koja se bavila iznajmljivanjem plovila, a s obitelji Kujundžić vežu ga višegodišnje poznanstvo i brojni poslovi s nekretninama, kao i ranije optužbe za pogodovanje.

Prema dostupnim informacijama, tvrtka Smart Medical bavi se trgovinom farmaceutskih proizvoda i zastupnik je njemačkog proizvođača uređaja za endoskopiju. Tek osnovana firma odmah je započela unosnu suradnju s državom.

Unosni poslovi

U 2018. godini iz proračuna je preko Ministarstva zdravstva dobila 1.125.653 kune, što je činilo više od 50 posto ukupnih prihoda tvrtke. U 2019. dobila je znatno više, 3.556.047 kuna, a ukupni prihodi tvrtke u toj godini još nisu objavljeni, piše Telegram.

Prema službenim podacima, Smart Medical je preko Ministarstva nabavljao proizvode bolnicama u vlasništvu države: KB Dubrava, KBC Split, KBC Osijek, KB Merkur, KBC Rijeka i KBC Sestre milosrdnice.

Dok je prije desetak godina bio ravnatelj KB-a Dubrava, Milan Kujundžić našao se pod optužbama za namještanje poslova tadašnjoj tvrtki Nevena Mrkše. U to vrijeme njihove su supruge zajedno gradile urbane vile, a tvrtka u kojoj je radio Neven Mrkša dobivala je milijunske poslove od KB-a Dubrava. No te optužbe nikad nisu dokazane.

Kujundžić jučer odbio dati ostavku

Podsjetimo, nakon brojnih otrkića o nesrazmjeru njegove imovine s onim što piše u imovinskim karticama, ministar Kujundžić jučer je na press konferenciji rekao da mu ne pada na pamet dati ostavku.

“Ostavka je najmanji problem, ja nisam čovjek bez karijere i znanja, ja se mogu vratiti u bilo koju bolnicu raditi. Odradit ću svoj mandat do kraja, a ostavka mi ne pada na pamet”, rekao je Kujundžić na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva.

“Stvorena je atmosfera linča”

“Spreman sam otrpjeti još ovih nekoliko mjeseci i odraditi svoj mandat do kraja, ali sigurno više ne bih sjedio u fotelji ministra zdravstva”, poručio je Kujundžić koji smatra da je oko njega stvorena “atmosfera linča”, ali kad se uđe u politiku, čovjek treba biti spreman i na takve stvari.

“Pozivam novinare i sva državna tijela da me detaljno istraže po svim osnovama, ali isto tako i druge, ne samo javne osobe nego i brojne druge koje bi trebalo istražiti, koliko su zarađivali, što su imali, što su dobili u vrijeme komunizma, što su dobili privatizacijom i sada”, kazao je.