fbpx

UHLJEBISTAN Suludi slučaj HDZ-ovog šefa APN-a pokazuje čemu zapravo služe POS stanovi

“Meni treba pomoć! Meni treba pomoć!” zavapio je HDZ-ov direktor APN-a Krešimir Žunić novinarkama RTL-ove emisije Potraga koje su otkrile da je od agencije na čijem je čelu kupio POS-ov stan koji se prodaje pod povoljnijim uvjetima od tržišnih, kako bi se, navodno, ljudima iz “demografskih” razloga pomoglo da lakše dođu do vlastite nekretnine.

Nadrealne izjave HDZ-ovca na čelu APN-a: Imam samo jednu i pol imovinu

Žunić je, kada se pogleda snimka razgovora, zaista ostavljao dojam čovjeka kojem treba pomoć, pogotovo nakon što je rekao da ga je sram koliko malo ima jer, kako je rekao, ima “samo jednu i pol imovinu i dva stambena kredita”. Bojao se da bi mu premijer Plenković i kolege iz HDZ-a mogli zamjeriti tako skromnu imovinsku karticu.

Svatko tko misli da POS-ovi stanovi služe zbrinjavanju siromašnih, taj je naivan

Žunić je svoje imovinsko stanje očito odlučio popraviti kupnjom socijalnog stana u Zadru koji je izgrađen prošle godine, a koštao je manje od tisuću eura po četvornom metru, što je zaista dobar posao s obzirom na cijene nekretnina uz more.

Žunić u svom postupku, kako je vidljivo iz njegovih izjava, ne vidi nikakav problem, a problema zapravo ni nema, jer svatko tko je mislio da državno poticani stanovi služe za stambeno zbrinjavanje siromašnih, taj ili je vrlo naivan ili nije dovoljno informiran.

POS-ovi stanovi kao turistički apartmani

O tome da POS-ovi stanovi nisu za sirotinju najbolje svjedoči činjenica da su morali mijenjati Zakon o POS-u kako bi spriječili da se ti stanovi iznajmljuju kao apartmani. Zakon je promijenjen pod pritiskom javnosti u koju je izašlo više slučajeva iznajmljivanja stanova za apartmane.

Naime, u srpnju prošle godine promijenjen je Zakon kojim je na rok od 10 godina od kupnje nekretnine zabranjena njena prodaja ili iznajmljivanje.

“Odredbom članka 28. stavak 1. Zakona određeno je da stan kupljen prema odredbama toga zakona, bez obzira na način plaćanja, kupac ne može otuđiti niti davati u najam u roku od deset godina od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji. Prijelaznim i završnim odredbama Zakona određeno je da se zabrana otuđenja i davanja u najam primjenjuje i na ugovore o kupoprodaji stanova koji su sklopljeni prije stupanja na snagu predmetnog Zakona, a za koje od dana njihova sklapanja nije istekao rok od deset godina”, upozoravali su prošle godine upravo iz APN-a.

Kakvi su to socijalni slučajevi radi kojih moraš mijenjati Zakon da stan ne pretvore u apartman?

Pa kakvi su to onda socijalni slučajevi koje moraš zakonom sprječavati da stan koji bi im valjda trebao biti jedini, i služiti za stanovanje, ne pretvore u turistički apartman?

Žunić, naravno, nije prvi političar koji je svoju imovinsku karticu popravio socijalnim stanom.

I Kuščević je muljao s POS-ovim stanovima

U svibnju prošle godine Index je objavio da je i načelnik Nerežišća na Braču, HDZ-ovac Svemir Obilinović, vlasnik stana u tamošnjoj zgradi POS-a koji iznajmljuje turistima. Pravo na kupnju stana iz programa društveno poticane stanogradnje, po cijeni nižoj od tržišne, dala mu je Općina dok je načelnik bio Lovro Kuščević, bivši ministar uprave smijenjen zbog vlastitih nekretninskih afera koje je također razotkrio Index.

Obilinoviću je stan iz državno poticane stanogradnje poslužio za ulazak u turistički biznis. Kao i mnogi vlasnici POS stanova, odlučio ga je iznajmljivati turistima. Inače, među vlasnicima 12 stanova u Nerežišćima je i Kuščevićev šogor Ivica Žuvić, kojem je bivši ministar i sudužnik za kredit.

Izvor: Index.hr