fbpx

UOČI PARLAMENTARNIH IZBORA HDZ UVODI CENZURU! Najavili novi Zakon o elektroničkim medijima – žele onemogućiti rad svim medijima koje ne kontroliraju

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je kako će se prijedlog novog Zakona o elektroničkim medijima u javnoj raspravi naći za dva do tri tjedna, a vjeruje i kako će time biti napravljen “iskorak u sačuvanju raznolikosti i održivosti hrvatskih medija”.

”Što se tiče smjernica ili prioriteta koje smatramo važnim u daljnjem razvoju naših medijskih politika je naglasak na podizanju kvalitete medija”, kazala je Obuljen Koržinek.

Dodala je da smo sada svi suočeni s poplavom lažnih vijesti i dezinformacija te ukazala na potrebu medijskog opismenjivanja.

Novinari koji su sudjelovali na prvoj diskusiji međunarodne konferencije, prozvali su upravo aktualnu Vladu kao “jednu od najnetransparentijih vlada koja nimalo ne poštuje medije, medijske slobode i novinarska pitanja”.

”Kakva je vlada, takva je i u odnosu na medije. Novinari su joj apsolutno nepoželjni, oni im stvaraju samo smetnju. Od vlade i ministara ne tražimo apsolutno ništa, moramo se boriti sami za vlastitu slobodu. No, ono što očekujemo od Vlade i ministrice koja je sada održala potpuno neprimjeren govor jest da nam ne podmeću, da nas ne uhićuju, da nas ne tuže i ekonomski uništavaju”, rekao je novinar Indexa Ilko Čimić. Ocijenio je i kako je situacija na HRT-u ”sramota za cijelu Hrvatsku”.

Zanimljivo je da vlast izrađuje novi Zakon o elektroničkim medijima bez novinarske struke. Hrvatsko novinarsko društvo istupilo je naime iz tog procesa, kojemu je jedini cilj da se prije parlemnatrnih izbora onemogući rad svim neovisnim medijima koje vlast ne kontrolira.