fbpx

Ministarstvo smijenilo Anitu Nosić, ali ona i dalje ostaje načelnica Lovreća

Anita Nosić i dalje je načelnica Općine Lovreć, bez obzira na to što je promijenila mjesto prebivališta i tako po sili zakona izgubila funkciju načelnice.

“Načelnica dolazi na posao, naša Općina funkcionira, računi se plaćaju, poslovi idu dalje, rade i naši komunalni djelatnici i viši referent za komunalne poslove, također i voditeljica i koordinatorica programa ‘Zaželi’ koje su ujedno ovlaštene i za provođenje ostalih projekata u općini. Čekaju se daljnje upute od Ministarstva uprave za ovu nastalu situaciju”, stoji u dopisu Općine Lovreć koji su poslali na upit Slobodnoj Dalmaciji.

Prijavila se u Zagrebu zbog APN-a

Podsjetimo, HDZ-ova načelnica je pomoću kredita koji preko APN-a subvencioniraju porezni obveznici kupila stan u Zagrebu. Riječ je inače o HDZ-ovki koju je DORH spominjao kao jednu od četiri žene koje je prisluškivao Milijan Vaso Brkić, no ta je prijava protiv Brkića odbačena.

Ona je u zagrebačkom kvartu Špansko kupila stan od 57,4 kvadrata, za što je digla 600.000 kuna. Kredit je podignut 2017. godine, a mjesečno za njega izdvaja 1768 kuna. Jednako toliko iznosi i subvencija APN-a koja joj se isplaćuje od kraja 2018. Dakle, pola mjesečne rate plaćaju joj porezni obveznici, a da sve nije otkriveno, to bi činili još dvije godine s obzirom na to da subvencija ukupno traje tri godine.

Gotovo 1800 kuna već više od godinu dana, dakle, porezni obveznici plaćaju za stan koji je kupila u Zagrebu iako zapravo živi u Lovreću, gdje je i načelnica, u očevoj vili s bazenom. Stan je u Zagrebu kupila kako bi imala gdje biti kad poslovno dolazi u Zagreb.

Zakon o lokalnim izborima

Pravila APN-a propisuju obvezu prijave na adresi za koju je dobivena subvencija u roku od mjesec dana, pa se tako i morala prijaviti u Zagrebu. No, problem je u Zakonu o lokalnim izborima. U članku 80., “Prestanak mandata”, lijepo stoji u stavku 1., dijelu pod rednim brojem 4 – “Ako mu prestane prebivalište s područja jedinice, danom prestanka prebivališta prestaje i mandat.”

Znači, Nosić koja je funkciju načelnice preuzela 23. svibnja 2017. godine, prema dostupnim podacima, odjavila je prebivalište u Lovreću 11. prosinca 2018. godine i prijavila se u Zagreb sve do 10. lipnja 2019., odakle se opet ‘vratila’ u Lovreć. Po Zakonu o lokalnim izborima automatizmom gubi tu dužnost, premda Ministarstvo uprave taj datum piše 7. veljače 2020. godine, kada su doznali za ovu aferu.