fbpx

REUTERS O KOLINDINOJ INICIJATIVI: To je pokušaj Amerike da podijeli Europu

Reuters je objavio veliki članak u kojem tematiziraju Inicijativu tri mora, najvažniji vanjskopolitički projekt odnedavno bivše predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. O toj inicijativi se govorilo i na nedavnoj minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, navodi Reuters, te podsjeća da je američki ministar poslova Mike Pompeo najavio da SAD planira dati milijardu dolara zemljama koje su dio Inicijative tri mora, a kako bi se u njima izgradila bolja energetska infrastruktura.

“U Berlinu i Bruxellesu je zazvonio alarm”, piše Reuters i podsjeća da nije prvi put da jedna republikanska administracija pokušava posvađati “novu” i “staru” Europu, kako se to nazivalo tijekom Busheve invazije na Irak 2003. “Koliko se Amerikanci žele miješati u istok Europe pokazuje i posredovanje između Srbije i Kosova koje provodi američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell”, ističe se.

Problemi s članicama Višegradske skupine

U Bruxellesu se s jedne strane raduju investicijama u istočnim članicama, ali i brinu da je to i stvaranje novog otpadničkog bloka. Ističe se da je Inicijativa tri mora osnovana 2015. te da je nastala jer se u istočnoj Europi razvio osjećaj kako ih Bruxelles ignorira. Najviše se nevoljeno osjećaju članice Višegradske skupine zbog svojih stavova o migraciji i svjetonazorskim pitanjima, smatra Reuters.

Problem je i plinovod Sjeverni tok 2, preko kojeg bi ruski plin imao još veći pristup Europi, što ne odgovara SAD-u, a tome se protive i antiruske članice Unije poput Poljske, dok taj projekt podržava Njemačka. Reuters podsjeća da je američki predsjednik Donald Trump bio u Varšavi na summitu Inicijative tri mora te da je izjavljivao kako se nada da će i druge članice EU-a krenuti putem Velike Britanije.

Estonska predsjednica brani Inicijativu tri mora

Estonska predsjednica Kersti Kaljulaid, koja će biti domaćica sljedećeg summita Inicijative u lipnju u Talinu, kaže za Reuters da “nema opasnosti od cijepanja EU-a” te da je cilj dovesti istočne članice Unije na zapadni nivo gospodarskog razvoja. “Njemačka može biti partnerska zemlja Inicijative tri mora, kao i SAD”, kaže estonska liderica na pitanje o tome zašto Poljska blokira ulazak Njemačke u inicijativu, dok je Austrija primljena bez problema.

Europski diplomati pak smatraju da će američki novac biti usmjeren u izgradnju LNG terminala u Hrvatskoj i Poljskoj, preko kojih bi se u Europu trebao uvoziti američki plin.

48 projekata za strane investicije

Pobornici Inicijative tri mora podsjećaju da istočne članice godišnje stvaraju oko četvrtinu gospodarskog rasta EU-a i da žele privući još privatnih investicija pa je zato i pripremljeno 48 projekata u koje strani investitori mogu ulagati. Također, energetske veze u Europi idu po principu zapadno-istočno te bi trebalo biti više povezivanja po vertikali sjeverno-južno, čemu Inicijativa tri mora također služi.

U svakom slučaju, čini se da i nakon par godina od pokretanja Inicijativa tri mora i dalje izaziva prijepore u Europskoj uniji. Bit će zanimljivo vidjeti tko će predstavljati Hrvatsku na summitu u Talinu u lipnju ove godine.

Izvor: Index.hr