fbpx

SVJETSKA BANKA PRIJE TRI GODINA KREIRALA OBVEZNICU: Ako neki virus usmrti 2.500 ljudi, ulagači će masno zaraditi

Rastom broja preminulih od koronavirusa širom svijeta specijalna obveznica koju je Svjetska banka kreirala prije tri godine i koja je nosila značajan profit investitorima na pragu je isplate, prenosi Poslovni dnevnik.

Kako navodi Financial Times, ta međunarodna financijska institucija izdala je 2017. dvije tranše pandemijskih obveznica ukupno vrijednih 320 milijuna dolara s namjerom angažiranja privatnog kapitala u rješavanju društvenih problema. Obveznice su bile dio plana pomoći zemljama u razvoju suočenima s ozbiljnim epidemijama zaraznih bolesti.

Nadahnula ih Ebola

“Nadahnuće” za ovaj plan Svjetska je banka pronašla u epidemiji ebole koja je 2013. i 2014. u zapadnoafričkim državama uzela više od 11.000 života.

Međutim, broj žrtava jedan je od kriterija za isplatu novčane pomoći. Za investitore riskantnija tranša B zahtijeva da epidemija uzme 20 žrtava izvan države u kojoj se zaraza pojavila. U slučaju koronavirusa, to se već dogodilo. Izvan Kine zabilježeno je 34 žrtava – 12 u Iranu, 8 u Južnoj Koreji, 5 u Italiji i 4 u Japanu.

Za 250 mrtvih, zarada 11,1 %

Tranša B zahtijeva i najmanje 250 žrtava u početnoj državi epidemije, no obveznica još nije isplaćena jer treba proći 12 tjedana od prvog slučaja zaraze. Taj rok istječe 23. ožujka. Visoki rizik nosi i visoku zaradu – obveznica ima kupon od čak 11,1 posto iznad Libora (kamatna stopa po kojoj banke jedna drugoj posuđuju novac) što je u uvjetima vrlo niskih kamatnih stopa koji trenutno vladaju u svijetu pravi “zlatni rudnik”.

Manje riskantna tranša A zahtijeva barem 2500 mrtvih u najmanje dvije države, ali zato nosi i daleko niži kupon od 6,5 posto iznad Libora. Ovakvi, prilično morbidni kriteriji već su neko vrijeme meta kritika.

“Vezivanje isplate financijskog instrumenta za smrt ljudi je perverzno”, izjavio je za FT Bodo Ellmers, politički direktor Europske mreže za razvoj.

“Ako je cilj bio da se epidemija suzbije brzo i efikasno, tada je cijeli plan propao”, smatra Ellmer. Naime, isplata novca za suzbijanje pandemije dolazi kada se pandemija već – dogodila, zaključio je Ellmers.