fbpx

DAVOR HUIĆ: “Recesija je neizbježna, a onda nas čeka povećanje poreza ili zaduživanje”

Davor Huić, čelnik udruge poreznih obveznika Lipa, objavio je na Facebooku status u kojem je objasnio trenutnu političko-ekonomsku situaciju. Tvrdi kako se Hrvatska nalazi pred recesijom ili u najmanju ruku pred nekim ozbiljnim usporavanjem ekonomske aktivnosti, a moguće i gore.

Smatra da je zbog koronavirusa globalno usporavanje, ako ne i recesija, vjerojatno neizbježno te je postavio pitanje ima li vlada različite scenarije za takve situacije.

 

“Dakle rast neće biti kao što je predviđeno, bit će manji mada je još rano reći koliko manji. To će biti jasnije kako se situacija globalno bude razvijala”, piše Huić i dodaje kako će to gotovo sigurno rezultirati padom prihoda proračuna.

“Tri su mogućnosti, povećanje poreza, rezanje rashoda ili zaduživanje”, smatra Huić.

“Nakon posljednje krize koja je izbila prije 10 godina, tri su naše vlade zaredom na sličan izazov reagirale pogrešno – nisu dirale javnu potrošnju, nego su dizale poreze (harač i dizanje PDV-a), te se brutalno zaduživale kako bi se servisirali javni rashodi na razini na koji su zatečeni. (“Moramo braniti naš način život” rekao je jedan političar tada.) To nas je koštalo 6-godišnje recesije, gubitka 150 tisuća radnih mjesta, strašnog demografskog gubitka i trajnog zaostajanja za susjednim zemljama”, piše dalje Huić i ističe da se sličan status ne smije ponoviti.

“Ne smijemo dozvoliti da vlada pod svaku cijenu štiti svako radno mjesto, svaki program, svaku plaću u javnom sektoru, a da privatni sektor pusti niz vodu pa neka bude što bude. To si jednostavno ne možemo dozvoliti”, napisao je i zaključio kako će boriti svim silama da nam se ne dogodi ono što smo pretrpjeli nakon prošle krize.

Izvor: Index.hr