fbpx

Hrvatska usred epidemije naplaćuje porez firmama koje žele donirati opremu bolnicama

Epidemija koronavirusa stvorila je povećane potrebe u zdravstvenom sustavu, postojala je bojazan hoće li biti dovoljno respiratora, uređaja koji najtežim bolesnicima pomažu kod disanja. Velike su potrebe i za zaštitnim maskama i dezinfekcijskim sredstvima. Na epidemiju se u Zagrebu još nadovezao i potres koji je uništio veliki broj stanova i kuća, i sve to potaknulo je tvrtke na donacije na koje se, barem u Hrvatskoj, plaća porez.

Na primjer, ako imate firmu i uvezete 50 tisuća maski koje želite donirati bolnicama, na tu donaciju platit ćete porez na dodanu vrijednost.

Na taj problem upozorili su danas i iz AmChama, Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, prilikom predstavljanja njihovog prijedloga mjera za pomoć gospodarstvu.

“S obzirom na trenutne okolnosti te nepogode koje su pogodile Zagreb, AmCham dodatno predlaže da se donese odredba o izuzimanju isporuka bez naknade bolnicama i znanstvenim/obrazovnim institucijama od oporezivanja porezom na dodanu vrijednost koja bi omogućila da se poduzetnici lakše odlučuju na donacije opreme bolnicama te znanstvenim/obrazovnim ustanovama te doprinijela obnovi i pomoći tijekom kriznog razdoblja”, rekla je Andrea Doko Jelušić, direktorica AmChama.

Što kažu u Poreznoj upravi?

Provjerili smo i kod Porezne uprave plaća li se PDV na donacije. Iz njihovog odgovora proizlazi da se zaista plaća.

“Prema odredbama članka 4. stavka 1. točke 1. Zakona o porezu na dodanu vrijednost predmet oporezivanja PDV-om je isporuka dobara u tuzemstvu uz naknadu koju obavi porezni obveznik koji djeluje kao takav.

Odredbama članka 7. stavka 3. Zakona o PDV-u propisano je da se isporukom dobara uz naknadu smatra korištenje dobara koja čine dio poslovne imovine poreznog obveznika za njegove privatne potrebe ili za privatne potrebe njegovih zaposlenika, ako raspolažu njima bez naknade ili ih općenito koriste u druge svrhe osim za potrebe obavljanja djelatnosti poreznog obveznika, a za ta je dobra ili njihove dijelove u cijelosti ili djelomično odbijen pretporez”, navodi se u odgovoru Porezne uprave.

“Porezna osnovica kod isporuka dobara iz članka 7. stavaka 3. Zakona o PDV-u je nabavna cijena tih ili sličnih dobara, a ako je ta cijena nepoznata, visina troškova utvrđenih u trenutku isporuke. Slijedom navedenog, kada porezni obveznik upisan u registar obveznika PDV-a daje bez naknade (donira) opremu ili proizvode, a za nabavu ili proizvodnju tih dobara je u cijelosti ili djelomično odbio pretporez, smatra se da je obavio isporuku dobara uz naknadu te je obvezan obračunati PDV na nabavnu cijenu tih dobara ili, ako je ta cijena nepoznata, poreznu osnovicu čini visina troškova utvrđenih u trenutku isporuke”, stoji u odgovoru Porezne.

Vrijeme je da se napokon ukine PDV na donacije

Već ranije se upozoravalo da bi trebalo izmijeniti porezna pravila koja bi olakšala donacije, ne samo u ovakvim izvanrednim situacijama. S tim problemom i ranije su se susretali trgovački lanci, koji ponekad imaju viškove prehrambenih proizvoda koje bi mogli donirati humanitarnim organizacijama. Sada bi napokon i zakonodavac, nakon svega što se dogodilo, trebao razmisliti da napokon porezno rastereti donacije.

Izvor: Index.hr