fbpx

LOVRINOVIĆ: “HNB vani drži 19 milijardi eura i financira druge zemlje, a onda se slavi kad nam EU od tog novca da dvije”

Profesor ekonomije Ivan Lovrinović osvrnuo se na navodnu ‘pomoć’ od dvije milijarde eura koju je europska unija odobrila Hrvatskoj.

“Hrvatska narodna banka je dogovorila ‘trampu‘ tkz. valutni swap s Europskom središnjom bankom. HNB njima 15 milijardi kuna a ECB nama 2 milijarde eura. Propagandma mašinerija Vlade odmah je na sva zvona to prikazala kao financijsku pomoć u vrijeme pandemije korona virusa.

To nema veze s pomoći. Vjerojatno nikada neće biti niti provedeno već je riječ o propagandnom potezu vlade. Želi se pošto-poto nastaviti suludu akciju brzog uvođenja eura u Hrvatsku. Nijedna vlada drugih zemalja izvan eurozone u ovakvoj krizi niti ne pomišlja na euro, a kamoli da ga forsira”, smatra prof. Lovrinović te ukazuje na jednu nevjerojatnu činjenicu:

“Tragikomično je to što Hrvatska, odnosno HNB u inozemstvu drži 19 milijardi eura i time financira druge zemlje a onda Vlada prosi od njih 2 milijarde eura od tih istih novaca”, zaključuje Lovrinović.