fbpx

Saborskim zastupnicima ne treba propusnica, mogu gdje god žele

Saborskim zastupnicima dozvoljeno je kretanje bez propusnice civilne zaštite. Dovoljna im je saborska iskaznica. No, predstavlja li ta odluka Kriznog stožera rizik za opću populaciju, nitko ne želi komentirati.

– Za obavljanje svojeg rada saborski zastupnici mogu se služiti svojim zastupničkim iskaznicama. Tako je dogovoreno sa Stožerom civilne zaštite i Ravnateljstvom policije – kazala je Marina Buntić Juričić, voditeljica Službe za medije Hrvatskog sabora.

– Zastupnička iskaznica smatra se dozvolom za kretanje. Nismo dobili upute u kojim je slučajevima smijemo ili ne smijemo koristiti kao “propusnicu”. Smatram da bi ograničenje njezina korištenja trebalo postojati samo zbog zdravstvenih razloga, pri čemu mislim kada bi zastupnik bio u samoizolaciji – smatra Arsen Bauk.

Arsen Bauk nadalje kaže da zastupničku iskaznicu još nije koristio u svrhu internih migracija.

– U Zagrebu sam i ne idem iz njega. Kad budem trebao ići iz Zagreba, koristit ću iskaznicu, ali to nemam u planu. Jedino bih je eventualno mogao koristiti, sukladno odluci Nacionalnog stožera, iz vitalnih obiteljskih razloga, ali za sada ih, na svu sreću, ne vidim – rekao je Bauk.

Mira Bulja pitali su vrijedi li zastupnička iskaznica samo za parlamentarca ili oni s njom mogu iz grada u grad voziti i svoju obitelj.

– Ni u ludilu mi takvo nešto ne bi palo na pamet pitati. Zastupnici tu iskaznicu ne bi trebali koristiti u privatne svrhe, osim da odu doma i opet se vrate u Zagreb na sjednice Sabora. Ne pada mi na pamet nikoga voziti sa sobom u automobilu, stao sam samo natočiti benzin i idem ravno u Sinj.

Tamo ću do sljedeće sjednice volontirati u Crvenom križu – rekao je Bulj, koji također smatra da odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta (za obične građane) treba “popraviti” jer nije normalno da netko iz Hrvaca ne može bez propusnice do svoje njive koja je u susjednome mjestu.