fbpx

Glas poduzetnika skuplja pomoć za poduzetnika kojeg je nevinog uništio sud

Udruga Glas poduzetnika pokrenula je humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za Srđana Mladinića.

Riječ je o bivšem vlasniku i osnivaču tvrtke SMS, koji je bio optužen u aferi Spice, pa naposljetku oslobođen svih optužbi u vezi sa zlouporabom na štetu tvrtke SMS u iznosu od 3,5 milijuna kuna.

Četiri mjeseca proveo je u istražnom zatvoru u Remetincu, posao mu je propao, SMS je završio u stečaju, a nakon izlaska iz istražnog zatvora Srđan Mladinić ostao je bez prihoda, izgubio je stan i obitelj te je uništen na sve moguće načine. Stoga je zatražio oslobađajuću presudu. Sudsko vijeće prihvatilo je njegove argumente i oslobodilo ga.

Njihov poziv prenosimo u cijelosti.

“Dragi svi,

mnogi od vas ukazali su nam na sudbinu Srđana Mladinića, vlasnika nekad uspješne tvornice SMS. On je optužen u aferi Spice, pa iako su jedna za drugom padale optužnice protiv njega, zbog jedanaestogodišnjeg procesa, propala je tvrtka, a 180 radnika je ostalo bez posla. Ali ne samo to, zaredale su se i osobne tragedije, a on je ostao osiromašen i sam.

 

U ime udruge Glas poduzetnika, razgovarala sam s njim i prenijela mu vaše dobre želje.

 

Iako je gospodin Mladinić oklijevao, odlučio je prihvatiti pomoć svojih kolega poduzetnika, prisjećajući se koliko je i njega samog, u nekim sretnijim vremenima, veselilo pomagati i darivati one kojima je pomoć trebala.

 

Gospodin Mladinić nas je razoružao svojom mirnoćom, toplinom, optimizmom i zahvalnošću. On smišlja načine na koje bi mogao uzvratiti dobrotu koju dobiva, a ja se nekako nadam da će se pronaći netko tko će ga htjeti zaposliti i time mu osigurati dugotrajnu egzistenciju. Jer on je čovjek koji je naviknuo raditi, poduzetnik koji je sve što je imao dao svojoj tvrtki, i nekako mislim da bi mogao nekome dati još mnogo toga.

 

Ovo je broj njegova žiro računa za sve koji su osjetili potrebu pomoći. Svatko od članova vodstva udruge Glas poduzetnika će donirati nešto jer kad je teško moramo biti zajedno!

 

HR0624070003106713714

Srđan Mladinić, Split.”

 

U rujnu 2018. oslobođen svih optužbi

Mladinić je u rujnu 2018. oslobođen optužbi da je, kao jedini osnivač i član Uprave SMS-a, u više navrata od 2004. do 2009. zatražio isplate s računa društva u iznosu od 4,75 milijuna kuna prikazujući u knjigovodstvu taj iznos kao pozajmice.

Teretilo ga se da je uzimao novac, a da je njegova tvrtka ostvarila 1,18 milijuna kuna dobiti pa nije mogla opravdati tolike isplate. Županijsko državno odvjetništvo teretilo ga je da je takvim postupanjem oštetio SMS za 3,5 milijuna kuna.

Na sudu je Mladinić potvrdio da je uzeo novac, ali i rekao da je novac vratio. Na prvom suđenju 2014. Mladinić je proglašen krivim i uvjetno je osuđen uz rok kušnje od pet godina. Tom presudom određeno je i da mora vratiti spomenutu milijunsku štetu te da pet godina ne može biti član uprave nijednog trgovačkog društva.

Tvrtka SMS je propala

Tvrtka SMS propala je nakon što je Srđan Mladinić 2009. uhićen kad je u vezi s Podravkom optužen za gospodarski kriminal i izvlačenje milijuna. SMS se bavio soljenjem sitne plave ribe za velike prerađivače, izradom džemova, maslina i drugih prehrambenih proizvoda te je s vremenom postao prepoznatljiv brend. Zapošljavao je 200 radnika.

U svojoj završnoj riječi Srđan Mladinić je istaknuo da ne bi živio od pomoći Centra za socijalnu skrb i ostao bez ičega da je zaista uzeo novac, kao što mu se stavljalo na teret.