fbpx

Svađaju se oko datuma Dana državnosti, ali se slažu da ne treba ukidati županije ili uvesti elektroničko glasanje

Novi sukob izbio je danas oko datuma obilježavanja Dana državnosti. Zoran Milanović je najavio kako će ga bojkotirati jer ga je HDZ-ova vlada nakon 19 godina vratila na 30. svibnja pa to za njega nije Dan državnosti. No, Milanović se nije usprotivio Plankovićevoj vladi kada je premijer najavilo kako neće ukidati prekobrojne i besmislene općine i županije, koje prije svega služe za uhljebljivanje političkih kadrova.

Milanović nije ušao u konflit s HDZ-om ni nakon njihovog odbijanja uvođenja elektroničkog glasanja. To za njega nisu teme oko kojih se treba sukobljavati s HDZ-om.

Ping-pong Šeksa i Milanovića

Jedan od kreatora prvog hrvatskog Ustava i podjele zemlja na izborne jedinice koje osiguravaju pobjedu samo velikim strankama, Vladimir Šeks, na Hrvatskom radiju rekao je kako bi trebalo pokrenuti opoziv Milanovića jer ne poštuje Ustav.

“Izjava kojom ignorira, urbi et orbi poručuje svim građanima u Hrvatskoj i svijetu da ne priznaje Dan državnosti koji je Hrvatski sabor donio, je presedan u cjelokupnoj povijesti Hrvatske. Presedan je da poziva građane da ne poštuju zakone koje je donio Hrvatski sabor. To predstavlja povredu Ustava i treba ozbiljno razmotriti primjenu odredbi članka 105. Ustava prema kojem je predsjednik odgovoran za povredu Ustava. Mislim da su se stekle pretpostavke pokretanja opoziva. Njegove posljednje izjave pokazuju da s prijezirom gleda na ustavni poredak Republike Hrvatske. Potpuno je izgubio kompas”, rekao je Šeks.

Odgovorio mu je Milanović.

“Neka pokrene. Za gospodina Šeksa, kodnog imena Sova, nitko nikad nije glasao. On je jedan od vrlo negativnih likova u zadnjih 30 godina i iza njega je ostao jedan vrlo teško izbrisiv trag, institucionalni netrag, ustvari i bestrag. Neka pokrene. Tko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornostima za zločine u Osijeku za vrijeme rata. Za to su mnogi bili pred sudom. Možda ne pravi. Jesam bio jasan”, rekao je Milanović.

Predizborni skup

Zoran Milanović je na polaganju vijenaca na Mirogoju, jedinom dijelu obilježavanja Dana državnosti na kojem će sudjelovati, komentirao svoju odluku o bojkotu Dana državnosti.

“Ovo je predizborni skup. Ja ne bojkotiram. Ovo je obećanje jedne političke garniture koji oni sad ispunjavaju. Po meni je takva zakonska odluka bojkot zdravog razuma. Trebate naći nešto za početak što nikome ne smeta. Kad kažemo nikome, barem velikoj većini”, rekao je Milanović.

“Ne sjećam se da su to u programu imali ni Karamarko ni Kosor. Kupio si glasove žetonima i onda radiš to jer možeš. Doći će netko drugi pa valjda neće raditi ono što smeta pola hrvatskog naroda. Gaj koji je bio Švabo je to razumio”, rekao je Milanović koji na Mirogoju nije otišao na Tuđmanov grob.