fbpx

AUDIO Bašić opisuje kako funkcionira HDZ-ova mafija u Zadru

Novinar Domagoj Margetić objavio je jutros snimku cijelog razgovora bivšeg tajnika HDZ-a Zadar, te bivšeg člana Gradskog vijeća Zadra Svemira Bašića, o tome kako je na projektu izgradnje zadarske Poliklinike nestalo 30 milijuna kuna. Bitno je napomenuti da je novinar Margetić primao prijetnje i pritiske da ne objavi ovu snimku.

Bašićevu važnost kao insajdera najbolje oslikavaju njegove riječi iz razgovora, kad kaže: “Kalmeta nikad ne bi bio izabran dan nije bilo mene!”, i potom opisuje okolnosti u kojima se to dogodilo. Također nije nevažna niti informacija kako je bivši gradonačelnik Zvonimir Vrančić, navodno, 2013. godine ucijenio Kalmetu određenom dokumentacijom koju je prijetio da će predati USKOK-u i medijima, a kako bi ga Kalmeta postavio tada za zamjenika gradonačelnika. Bašić u tom kontekstu opisuje i pozadinske igre o tome kako su postavljani pojedinci na vlasti u Zadru, te vrlo detaljno opisuje zadarsku arhitekturu moći, kako one javne političke, tako i one skrivene, stvarne strukture moći, iza kulisa javnih institucija. Osim toga, Bašić opisuje malverzacije iza izdavanja uporabne dozvole za Polikliniku, te navodi kako je Reno Sinovčić, navodno, reketario tadašnjeg gradonačelnika Vrančića dokumentima o financijskim malverzacijama u izgradnji garaža i bolničke kuhinje na projektu Poliklinike. Bašić, što je također vrlo bitno, u jednom manjem dijelu razotkriva i vezu zadarskih moćnika sa zagrebačkim krim podzemljem, što dodatno otkriva određene odnose moći u sjeni javne vlasti.

Za neobjavljivanje ovih informacija HDZ-ovci su nudili novac, a kad nisu uspjeli kupiti šutnju novinara Margetića, započeli su s neviđenim pritiscima u kojima su sudjelovali i pojedini novinari koje je zadarski HDZ kupio preko Sportskog centra Višnjik. Usprkos prijetnjama i pritiscima Margetićev “OFF” ekskluzivno objavljuje cijelu snimku.

Iz snimke su izbačeni jedino dijelovi koji ulaze u nečiju privatnost, kao primjerice tko s kim spava i tome slično, jer se u takvim dijelovima razgovora nikako ne može raditi o informacijama od javnog interesa. Sve druge informacije su objavljene.

Bašić u tom razgovoru kao insajder i sudionik događanja i visoki dužnosnik HDZ-a i Grada Zadra svjedoči o važnim informacijama od javnog interesa:

  • nestanak 30 milijuna proračunskih kuna;
  • o Kalmetinoj korupcijskoj piramidi moći u Zadru, što opisuje relativno detaljno;
  • o nezakonitim kapitalnim građevinskim projektima na kojima se proračunski novac prebacivao u privatne džepove;
  • opisuje kako je Reno Sinovčić reketario i ucjenjivao Gradsku upravu Zadra dokumentima o korupciji;
  • govori o vezi zadarskih moćnika s Nikicom Jelavićem i drugima;
  • Bašić detaljno opisuje korupcijske veze u formiranju i funkcioniranju zadarske vlasti.

Objavljujemo u OFF-u ovu snimku, prije svega jer je novinarstvo uvijek služenje javnom interesu i javni interes mora biti u fokusu novinarskog rada i djelovanja. A nesporno je da su sve informacije i navodi koje u ovom razgovoru iznosi Svemir Bašić, ali i drugi sudionici razgovora od iznimnog javnog interesa.