fbpx

Restart koalicija predstavila plan za socijalnu politiku

Predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić predstavlja socijalnu politiku SDP-a.

Pridružit će mu se politički tajnik SDP-a i koordinator za VI. izbornu jedinicu Davorko Vidović te članovi Savjeta za socijalnu politiku prof. dr. sc. Nino Žganec i dr. sc. Marija Alfirev, a govorila je i europarlamentarka Biljana Borzan.

“Beskompromisna borba protiv siromaštva, modernizacija sustava socijalne skrbi, osiguranje dostojnog života jednakih, sustavna briga za stručnjake zaposlene u sustavu socijalne zaštite”, rekao je Bernardić

“Na tragu onoga što je u Europi već niz godina prisutno, mi želimo prijeći iz takozvane socijalne države u državu socijalnog ulaganj, odnosno socijalnog investiranja. Ključna odrednica tog načela jest upravo da se socijalni troškovi ne doživljavaju društveni balastom nego investicijom u ljudski kapital‘‘, rekao je Žganec.

Žganec kaže kako treba bitno unaprijediti položaj osoba starije životne dobi. “Danas široko govorimo o deinstitucionalizaciji, ali briga za starije se ne treba dovoditi u isti kontekst s tim. U suradnji sa zdravstvom treba proširiti palijativnu i hospicijsku skrb te uvesti pravedan sustav financiranja tih usluga”, kaže.

Planiraju ukinuti outscourcing u javnom, ali i državnom sektoru

Namjera im je donijeti i novu nacionalnu politiku za mlade. “Treba jačati mjere zapošljavanja, a želimo uvesti i fond za kreditiranje učenika i studenata. Veliki naglasak će biti i na poticanju stambenog zbrinjavanja mladih”, rekao je Žganec.

“Ukinut ćemo outsourcing u javnom i državnom sektoru”, rekao je Vidović dodavši kako ne žele da žrtve uvijek budu radnici.

“Kad se uvodio predatorski kapitalizam, zaboravilo se da smo živjeli u društvu s visokom razinom samoupravnosti kojeg i dan danas provode neka razvijena društva”, kaže Vidović.

Europarlamentarka Borzan govorila je o ugradnji dizala u postojeće zgrade, ali i u tek postojeće zgrade. “Moram reći da je ova tema bila jedna od top tema što se tiče interesa građana. U Hrvatskoj se nalaze tisuće zgrada koje imaju više od 4 kata, a nemaju dizalo. U 12 tisuća zgrada građani su se izjasnili kako želje ugradnju dizala”, kaže Borzan dodavši kako se nakon toga počela “natezati” s HDZ-om kako bi sredstva izvukli iz EU fondova.

“Ja sam dobila odgovor od Europske komisije i rekli su kako se pristupačnost mora uvesti”, kaže Borzan dodavši kako je to obaveza za buduću SDP-ovu vladu. Kaže kako ovo nije samo zbog teže pokretnih osoba, već je investicijski potez koji ima višestruku korist.