fbpx

Svjetski mediji o turniru u Zadru: “Ovo je srednji prst borbi protiv korone”

Šokantna završnica teniskog turnira u Zadru, gdje je buknula zaraza koronavirusom, vijest je u svjetskim medijima, a organizator Novak Đoković na udaru je kritika.

Od sinoć su testirane ukupno 22 osobe, od čega je 19 negativnih. Uz najboljeg hrvatskog tenisača Bornu Ćorića pozitivan je Marko Paniki, kondicijski trener Novaka Đokovića, i Christian Groh, trener Grigora Dimitrova.

Na turniru se nisu poštovale preporuke o držanju razmaka od 1,5 metra, nisu korištene zaštitne maske niti je tijekom pripremnog turnira bilo dezinficijensa na ulazu. Tek nakon kritika operativci iz HTS-a i fondacije Novaka Đokovića, koji su organizirali turnir, poslali su hostese da na tribinama publici dezinficiraju ruke.

“Organizatori u Zadru nisu poštivali mjere socijalnog distanciranja, a igrači su se družili s mnoštvom ljudi i partijali na koncertima u sklopu turnira”, navodi New York Times.

BBC piše kako je u Zadru na teniskim mečevima bilo više tisuća gledatelja, a poznato je da ATP sezona koja se nastavlja 14. kolovoza kreće bez publike na tribinama.

Francuski L’Équipe navodi kako se teniska turneja na Jadranu održala “bez ikakvog socijalnog distanciranja” te da su se sa zaraženim Dimitrovom neprestano družili i Đoković, Thiem, Zverev i mnogi drugi tenisači i gledatelji.

“Ovaj događaj u prvi plan dovest će raspravu o zdravstvenim mjerama povezanim s tenisom i organizacijom mečeva”, piše L’equipe.

Adria Tour, turnir koji je u režiji najboljeg igrača Novaka Đokovića pokrenut u vrijeme pandemije koronavirusa, i ranije su kritizirali njemački mediji. Turnir je započeo u Beogradu odakle su Đoković, Dimitrov, Zverev i ostatak teniske elite stigli u Zadar. Deutsche Welle pisao je tada kako Đoković i Beograd iritiraju, a Süddeutsche Zeitung je naveo kako je “potpuno neodgovorno, u vrijeme kada čitav svijet pokušava izići na kraj s epidemijom koronavirusa, napuniti tribine teniskog centra Novaka Đokovića”.

Novak i igrači nakon mečeva su se grlili, a s istom praksom nastavili su i u Zadru, gdje su navečer partijali na koncertima s mnoštvom gledatelja.

“Ignorirali su sve epidemiološke mjere fizičkog distanciranja”, ističu njemački mediji.

Poznati trener Brad Gilbert na Twitteru je objavio fotografije na kojima se Dimitrov grli s Đokovićem, Čilićem i ostalima, na što je ciničnim komentarom reagirao bivši broj 1 Andy Roddick.

„Navodno smo u pandemiji…“

Jedan od najutjecajnijih teniskih novinara svijeta Ben Rothenberg napisao je da je Adria Tour bio “srednji prst konceptu socijalnog distanciranja i borbi protiv korone”.

“Mogli smo se samo nadati da nitko drugi neće biti zaražen, ali to se čini nemogućim. Nadam se da će Grigor poslužiti kao primjer ostalim sportašima koji koronavirus ne shvaćaju ozbiljno. Bolest je stvarna, rizici su stvarni”, napisao je Ben Rothenberg. Priložio je i videosnimku noćne zabave u Zadru nakon mečeva te dodao kako će događaji s Đokovićeve turneje pokrenuti raspravu o nastavku teniske sezone. “Ovo je veliki negativan udarac za sve”, komentirao je.

Teniska sezona nastavlja se 14. kolovoza turnirom u Washingtonu.

Izvor: Index.hr