fbpx

DANAS JE TAJ DAN Možemo gunđati i dalje, to nije zabranjeno, ali ćemo glasanjem učiniti više

Možemo gunđati i dalje, to nije zabranjeno, ali ćemo glasanjem učiniti više. I onda kad se ne želimo baviti politikom, ona će se, htjeli to ili ne, baviti nama. Demokracija ima mana, ali boljega zasad nema…

Možemo gunđati i danas ipak izići na izbore ili samo gunđati i ostati kod kuće – u prvom slučaju ćemo obaviti svoju građansku dužnost, sudjelovati u odabiru svojih predstavnika u vlasti, a time onda možda i u promjenama koje želimo. Ako ostanemo kod kuće, nećemo napraviti baš ništa od navedenog, a drugi će birati umjesto nas.

Danas imamo priliku izići na izbore za Hrvatski sabor, i koliko god razočarani bili, ostankom kod kuće samo pridonosimo općoj pasivnosti. Nije kažnjivo ne izaći na izbore, no ako ostanemo kod kuće, drugima prepuštamo da odluče tko će ubuduće donositi zakone.

Demokracija ima svojih mana, no najbolje je što nam se “nudi”. Istina, o svakom pitanju u državi ne možemo odlučivati pojedinačno, osim ponekad kroz referendume – zato biramo predstavnike vlasti po svojoj volji. Ako to ne učinimo, birat će ih netko umjesto nas i moguće suprotno našem stavu ili svjetonazoru. “Ne bavim se politikom”, često je pravdanje onih koji apstiniraju od izbora. Istina, ali se politika, kako god okrenemo, bavi nama. Htjeli ili ne htjeli, u Sabor će neki novi ili stari zastupnici opet zasjesti i odlučivati o načinu na koji će građani živjeti.

Odlučujemo tko odlučuje
U Sabor, nažalost, ne možemo svi, ali s punim povjerenjem, jer boljeg od toga (zasad) nema, nekoga drugog kroz izbore ovlašćujemo da odlučuje umjesto nas. Ako na te izbore ne izađemo, naravno, nitko nam ne može reći da nemamo i dalje pravo “grintati” i biti nezadovoljni, no nije točno da izlazak na izbore neće baš ništa promijeniti. Hoće, koliko god nam to nevjerojatno zvučalo, ali kroz povijest su nam se dogodile i brojne promjene nabolje.
Imamo, dakle, pravo birati, a demokraciju čine upravo aktivni građani.
– Oni su narod, ti koji izlaze na izbore. Prvi je razlog zašto trebamo izaći na izbore činjenica da će parlament postojati s našim glasom ili bez njega, a imamo priliku izabrati predstavnike u njemu po svojoj volji. Odnosno, drugi je razlog, glasamo kako oni koji nam nisu po volji ne bi bili u parlamentu, odnosno kako bi tamo bili u što manjem broju – ističe politolog i filozof Žarko Puhovski.

Više vam treba za frizera
Šetnja do biračkog mjesta i glasanje će potrajati pola sata, danas možda malo dulje. Da je i sat vremena, više vremena provedemo u trgovačkom centru u odabiru hlača ili majice koji nam trebaju, dulje smo kod frizera, a koji sat nam često traje i ispijanje kave na terasi u kvartu.
– Imamo pravo izlaska na izbore. Sve drugo je lošije od toga – jednostavan je zaključak prof. Puhovskog. Izađimo zato na izbore, besplatno je i potrebno.

Bojana Mrvoš Pavić/24sata