fbpx

Milijarde opljačkane na luci Gaženica

HDZ je uspio “izvući” 30 milijuna kuna samo na jednoj garaži zadarske nove Poliklinike, zamislite koliko je tek ukradeno na luci Gaženica! Poznato je da je lokalna HDZ-ova vlast gurala projetk putničke luke Gaženica pod svaku cijenu kako bi ju na kraju praktički poklonila Turcima za smiješnih 1,5 milijuna kuna koncesije godišnje. Što je najgore, državne službe kao carina i policija na kraju su morale plaćati koncesionaru najam prostorija u luci kako bi imale prostor za svoju djalatnost iako je sama luka državno vlasništvo i nemože funkcionirati bez carine i policije. U ovom projektu država Hrvatska nema apsolutno nikakav interes. Jedini interes je bio interes pojedinaca u HDZ-u da debelo napune svoje džepove.

Prema iskazima svjedoka, vrh zadarskog HDZ-a dobivao je milijunske provizije u Austriji na ime namještenih natječaja na samoj luci Gaženica koja je na kraju predana turskom koncesionaru za simboličan iznos, a umjesto 1.000 radnih mjesta koje je Božidar Kalmeta obećao pred izbore, realizirano je  samo par desetaka. Koliko je koncesionar “nagradio” vrh zadarskog HDZ-a, možemo samo pretpostaviti.

Kako je svojevremeno pisao i tjednik NACIONAL, otkriven je bio sadržaj prešućene studije francuske tvrtke Egis Bceom International koja je predviđala da bi država od varijabilnog dijela koncesijske naknade u luci Gaženica trebala uzimati 50 posto zarade. Kasnije je dogovoreno da će država dobiti samo 12 posto! Istu studiju vlasti su platile 2,6 milijuna eura, odnosno čak oko 20 milijuna kuna, no studija nije odgovarala lokalnim HDZ-ovcima jer nije bilo prostora za pljačku, i debelu proviziju. Pljačka je prema tome nastavljena i nakon izgradnje same luke na čemu su ukradene milijarde.