fbpx

NA BANDIĆEVOJ LISTI PJEVAČ OSUMNJIČEN ZA PEDOFILIJU Procesa nema zbog zastare, on ide na izbore

Poznati pjevač zagorskih popijevki visoko na listi Milana Bandića! Tako su lokalni mediji dočekali informaciju da je na listi stranke Bandić Milan 365-Stranke rada i solidarnosti u trećoj izbornoj jedinici na mjestu broj 2 – Ivica Pepelko, piše Net.hr

Na službenim stranicama Hrvatskog društva skladatelja može se saznati da je taj, danas 75-godišnjak, samouki glazbenik ostvario “zamjetnu karijeru posvetivši se narodnoj glazbi kajkavske provenijencije.” Navedeno je da je još 1969. osnivao svoj prvi ansambl Lepi dečki, a potom je počeo pisati tekstove i skladati vlastite skladbe, te je osnovao i glazbeni festival Zagorske krijesnice. Popis njegovih pjesama je podugačak, objavio je mnogo “nosača zvuka”, a YouTube je krcat spotovima u kojima on osobno izvodi, za zagorski kraj, očito poznate hitove. Osim nositelja liste, mladog Luke Grabušića iz Donje Stubice (o čijem smo prelasku u Bandićevu stranku i dobitku direktorske pozicije u gradskoj tvrtki Autobusni kolodvor Zagrebu pisali) svi lokalni mediji posebno su naglašavali Ivicu Pepelka. A ponegdje se i spominjalo da Pepelka i Bandića veže dugogodišnje prijateljstvo.

No, Jasenka Beblje, poduzetnica iz Zagorja i predsjednica Udruge protiv zakona zastare od pedofilije, na spomen činjenice da je na listi za Sabor visokorangiran Ivica Pepelko – ostala je šokirana. Udruga koju ona vodi od 2014. osnovana je između ostalog i zbog slučaja zastare u slučaju seksualnog napastovanja u kojem je osumnjičen upravo Ivica Pepelko, a s obzirom na to da Udruga već godinama pokušava lobirati za izmjene Kaznenog zakona i Ustava, predstavnice Udruge su kontaktirale i predstavnike stranke Bandić Milan 365 i saborske zastupnike, te su oni, smatra Jasenka Beblje, bili upoznati i sa “slučajem Pepelko”.
“Ako kojim slučajem, zahvaljujući Bandićevoj stranci, sada Pepelko uđe u Sabor, on bi se mogao naći u prilici glasati o izmjenama Kaznenog zakona koje mi zagovaramo. A upravo zahvaljujući činjenici da te promjene nisu provedene, Pepelko može hodati i pjevati, kao da se ništa nije dogodilo…”, govori za Net.hr Jasminka Beblje.

Nema kaznenog progona nakon pet godina

Net.hr-u je predočena i cjelokupna dokumentacija o slučaju. Još 2011. provedena je policijska istraga jer je, tada punoljetna, žrtva, prijavila dugogodišnje spolno zlostavljanje koje je, zbog razdoblja u kojem se zlostavljanje zbivalo, okvalificirano na temelju starog Kaznenog zakona kao “bludne radnje”. Zlostavljanje je, prema svjedočenju mlade žene, trajalo od njezine pete do 17. godine, a ona se nije usuđivala nikome povjeriti. Cijelu mladost borila se i s depresijom, a tek kao mlada žena prelomila je u sebi i prijavila cijeli slučaj. Osim nje, svjedočili su i članovi obitelji i psihijatar, i njezin partner kojem se prvom povjerila. No, nakon opsežne istrage, cijeli je slučaj – pao u vodu. DORH je odbacio slučaj u srpnju 2011.
“Postupanje prijavljenika koje je u kaznenoj prijavi kao seksualno zlostavljanje opisala prijaviteljica (…) predstavlja radnje koje su u vrijeme njihova počinjenja bile obuhvaćene pojmom bludnih radnji, odnosno inkriminacijom kaznenog djela bludnih radnji iz čl. 85.st.1. u vezi čl. 83. st.1. Krivičnog zakona Republike Hrvatske (NN 32/93, 38/93, 28/96 i 30/96.) a odredbama čl. 19. Kaznenog zakona propisano je da se kazneni progon ne može poduzeti kad protekne određeno vrijeme od počinjenja kaznenog djela, time da se u konkretnom slučaju, sukladno čl. 19. st. 1, al.4, Kaznenog zakona, kazneni progon ne može poduzeti kad protekne pet godina od počinjenja djela, obzirom je za kazneno djelo iz čl. 85. st. 1. KZRH propisana kazna zatvora u trajanju od 3 mjeseca do pet godina.”
Žrtva koja je smogla snage otvoriti se desetak godina nakon preživljenih trauma saznala je tako na najgori mogući način da zakon ne dopušta sudski proces. S druge strane, i Ivica Pepelko je ostao trajno “osumnjičen”, bez sudskog procesa u kojem bi bio ili oslobođen sumnji ili kažnjen.

Izvor: Net.hr