fbpx

SLUČAJ MEGLE U Hrvatskoj je litra mlijeka jeftinija od litre vode

O najavi gašenja proizvodnje Megglea u Osijeku uz otpuštanje 160 radnika čime je ugroženo i oko 2000 malih proizvođača mlijeka, hrvatska javnost je doznala iz medija. Nedavno je ugašena i Tvornica šećera Viro u Virovitici gdje je bez posla ostalo 180 radnika.

Plenković do nedavno tvrdio da ćemo izvoziti mlijeko i mliječne proizvode za Kinu te na taj način spasiti mliječnu industriju. “Ovo je veliki uspjeh Ministarstva poljoprivrede od kojeg će koristi imati domaća industrija”, govorio je tada ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Od tog vremena do danas uspjelo se postići tek to da Tolušić više nije ministar, pa ni saborski zastupnik HDZ-a.

Ekonomski analitičar dr. Guste Santini navodi da je Meggle pokazatelj stanja hrvatske ekonomije i putokaz ostalim stranim investitorima u Hrvatskoj.

“Slučaj Megglea poručuje investitorima da se suzdrže od ulaganja u Hrvatsku jer je sustav tako koncipiran da onemogućuje normalno poslovanje. Meggle je strana tvrtka koja je investirala u Hrvatsku i vjerovala je da može ostvariti svoj cilj, odnosno profit. No, i oni su shvatili da dalje ne mogu ići, a kad strani investitor odlazi onda se svi moramo dobro zamisliti “, navodi Santini.