fbpx

KRUZERI ISPUŠTAJU FEKALIJE U MORE Nova luka Gaženica nema instalacije za prihvat otpadnih voda!

Građani prijavljuju institucijama i medijima kako kruzeri u more ispuštaju fekalije i ostale otpadne vode jer nova Putnička luka Gaženica nema izgrađenu infrastrukturu za prihvat otpadnih voda!

U Putničku luku Gaženica uloženo je 1,5 milijardi kuna, a turski koncesionar Zadar International Port Operations, nakon prve godine poslovanja s kruzerima, platio je uz redovitu koncesiju dodatih 214.282,65 kuna. Prema tome jednostavno je izračunati da smo turcima 1,5 milijardi uložene vrijednosti iznajmili na 20 godina za nešto manje od 30 milijuna kuna, Uz sve to sada doznajemo da u luci ne postoji infrastruktura za otpadne vode pa će fekalije sa svih kruzera završavati u našem moru i na našim plažama! Te fekalije su očito sve što ćemo dobiti od turista sa kruzera. Turisti sa kruzera su samo šetači i slabi potrošači. Na kruzeru imaju sve što im treba. Realno, na njihovom boravku u hrvatskim vodama zaraditi će samo kruzer kompanije i turski koncesionar luke koji je istu dobio praktički besplatno. Hrvatima samo ostaje da se kupaju u njihovim govnima.

Putnička luka Gaženica proglašena je Lukom godine 2019. godine na najprestižnijoj dodjeli nagrada lukama za kružna putovanja Seatrade Cruise Awards, održanoj u Hamburgu o čemu smo pisali te naveli da se radi o plaćenoj reklami i medijskom spinu koncesionara. Ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić tom prilikom je izjavio da je “kombinacija izvrsne infrastrukture i jednog od najvećih svjetskih lučkih operatera najbolji mogući put u izgradnji prepoznatljivosti Zadra i Zadarske županije kao svjetski relevantne destinacije kruzerskog turizma”.

Ravnatelj Škifić tom prilikom nije naveo da ta izvrsna infrastruktura dovodi kruzere do toga da nam ispuštaju fekalije u more jer za to u luci ne postoji planirana ni izgrađena infrastruktura.

Političke obmane i laži
Sjećate se kada je Kalmeta obećavao 1.000 radnih mjesta u novoj Putničkoj luci Gaženica? Zaposleno je možda dvadesetak ljudi, a luka je dana turskom koncesionaru na upravljanje za oko 1,6 milijuna kuna nakon što su u nju uložene naše milijarde. Na infrastrukturi se toliko štedjelo, odnosno kralo, da danas ne postoji priključak za otpadne vode sa kruzera pa su primorani fekalije ispuštati u more. Toliko o najprestižnijoj luci na svijetu.

Da koncesiju nad lukom Gaženica treba istražiti DORH, tražila je i zadarska oporba koja on početka upozorava na nepravilnosti oko izdavanja i upravljanja tom koncesijom.

Naime, turskom koncesionaru je dana u koncesiju kompletna zgrada te infrastruktura objekta, a isti konceionar iznajmljuje Republici Hrvatskoj nužne prostorije za potrebe rada policije i carine i to za iznos skoro identičan najmu cijele luke? Praktički ispada da je turski koncesionar luku dobio gratis.

U novoj luci Gaženica ne smrde samo fekalije sa kruzera, smrde tu puno gore stvari, a Zadranima ne preostaje ništa nego da se kupaju u tuđim govnima.