fbpx

AKCIJA VIKEND Policija kontrolirala 480 vozila i vozača

Proteklog vikenda ( 25. – 27. rujna 2020. godine), policijski službenici Policijske uprave zadarske su tijekom provođenja akcije Vikend kontrolirali 480 vozila i vozača, a poduzeli su 127 represivnih mjera

Alkotestiran je 71 vozač, od kojih je 6 bilo pod utjecajem alkohola,
– 55 vozača je prekoračilo propisano ograničenje brzine
– 3 vozača su nepropisno koristila mobitel za vrijeme vožnje,
– 9 vozača je vozilo bez zaštitnog pojasa,
– 6 vozača prije stjecanja prava na upravljanje,
– 18 vozača nije poštivalo prometni znak,
– 2 vozača su prošla za vrijeme trajanja crvenog svijetla,
– 5 vozača zbog nenošenja vozačke dozvoleIz prometa je isključeno 14 vozača.

U tom se vremenu dogodilo 26 prometnih nesreća u kojima su 2 osobe zadobile teške te 2 osobe lakše tjelesne ozljede.

U petak, 25. rujna oko 01.25 sati u Ulici Put Biliga u Zadru, prilikom kontrole prometa policijski službenici su zaustavili 31-godišnjeg vozača, državljanina SAD-a, koji je upravljao osobnim automobilom Mercedes zadarskih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 2,28 promila, a što je najveća koncentracija alkohola tijekom vikenda.
Vozač je smješten u službene prostrije policije do otrježnjenja nakon čega je nad njim provedeno kriminalističko istraživanje te je priveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda uz Optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Pojačane aktivnosti u prometu

U petak u 18.00 sati u Ulici Borka Šarlije-Kese u Zadru, 33-godišnji vozač, državljanin Bosne i Hercegovine izazvao je prometnu nesreću s materijalnom štetom upravljajući osobnim vozilom zadarskih registarskih oznaka, nakon čega se s vozilom udaljio s mjesta događaja. Ubrzo je pronađen te je tom prilikom odbio alkotestiranje, nakon čega je uhićen i priveden u službene prostorije.
Nakon provedenog istraživanja priveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda uz Optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja (izazivanja prometne nesreće, napuštanje mjesta događaja prometne nesreće, odbijanja na alkotestiranje te upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje) iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama gdje mu je određena mjera zadržavanja u zatvoru u trajanju od 13 dana, nakon čega je predan u Zatvor u Zadru.

U nedjelju oko 01.30 sati u Ulici Kažimira Zankija u Zadru policijski službenici Postaje prometne policije Zadar službenim vozilom-presretač, koristeći zvučne i svjetlosne signale, pokušali su zaustaviti osobno vozilo BMW, švicarskih registarskih oznaka koje se kretalo nedozvoljenom brzinom (prosječnom brzinom od 116 km/h) na mjestu gdje je ograničenje brzine 50 km/h, a za kojeg su imali saznanja kako vozač svojim kretanjem ugrožava sigurnost prometa.
Nakon čega je vozač skrenuo na DC-306 pri čemu je naglo povećavao brzinu kretanja oglušujući se i dalje na upozorenja policijskog vozila da se zaustavi, a postižući brzinu veću od 200 km/h. Potom se polukružno okrenuo kod mjesta Petrčane preko pune uzdužne crte na kolniku, te ponovno naglo povećao brzinu kretanja. Nadalje vozilom je nastavio kretanje kroz Kožino prema Zadru te je vozilo ostavio na parkiralištu na području Borika i udaljio se iz vozila. Radi poduzimanje daljnjih mjera i radnji vozilo je prevezeno u krug Policijske uprave zadarske te je u jutarnjim satima nad 41-godišnjim vozačem provedeno kriminalističko istraživanje kojom prilikom je odbio testiranje na prisutnost droga dok je izvršenom pretragom vozila pronađeno oko 0.2 grama droge kokain koja mu je oduzeta.

Nakon provedenog istraživanja, 41-godišnji vozač priveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda uz Optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja (prekoračenje brzine u naseljenom mjestu, naglo startanje, ne postupanje po naredbama policijskih službenika, ne poštivanje prometnog znaka, odbijanje testa na droge) iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga gdje mu je određena mjera zadržavanja u zatvoru u trajanju od 15 dana, nakon čega je predan u Zatvor u Zadru.