fbpx

MEDITERANSKI URAGAN POGODIO ZAPADNU GRČKU: Poplavljene ulice, srušena stabla, oštećeni domovi

Mediteranski uragan pogodio zapadnu Grčku te ostavio iza sebe velike materijalne štete

Rijetka oluja, poznata kao mediteranski uragan, pogodila je danas zapad Grčke i poplavila ulice, srušila stabla i ostavila bez struje Jonske otoke Kefaloniju, Zakintos i Itaku. Vatrogasne službe izašle su na 60 intervencija, većinom da ispumpaju vodu iz domova i trgovina. U Kefaloniji je potonula brodica.

Gradonačelnik Kefalonije Theofilos Michalatos rekao je da nema ozlijeđenih, ali su domovi, prometna infrastruktura i sustavi vodoopskrbe oštećeni. Slično je na Zakintosu i Itaki gdje su mnogi ostali bez struje.

Oluja Janos koja je pogodila poluotok Peloponez, činila se blažom nego što se očekivalo, rekli su meteorolozi. “Ciklon će se zadržati na zapadu s jednakim intenzitetom između šest i devet sati, a tada će se, oslabljen, početi kretati prema jugu”, rekao je zamjenik šefa civilne zaštite Nikos Hardalias.
Oluja bi mogla pogoditi i središnju Grčku gdje se očekuju snažne kiše, dodao je Hardalias. Vlasti su objavile da se intenzitet i smjer ciklona ne može precizno predvidjeti.

Cikloni su se prvi put pojavili u Grčkoj 1995., a proteklih godina su sve češći. Slična oluja pogodila je Grčku 2018., a 2017. je u poplavama poginulo 25 ljudi, a stotine ostale bez domova.

Izvor: net.hr
Foto: Tanjug/AP, Nikiforos Stamenis