fbpx

OD 18. LISTOPADA ODMRZAVAJU SE OVRHE U blokadu odlazi preko 400.000 građana

Od 18. listopada, kada istječe mjera kojom su zaustavljene ovrhe nad novčanim sredstvima i odblokirani računi dužnika, Fina će ponovo plijeniti novac s računa građana koji nisu podmirili svoje dugove.

Vlada definitivno više neće produljivati mjeru zamrzavanja ovršnih postupaka, što znači da se u listopadu i studenom očekuje pravi tsunami ovrha. Prema procjenama iz javnobilježničkih krugova, u blokadi bi se preko noći moglo naći oko 400.000 građana. Uz rekordni pad BDP-a u drugom tromjesečju od 15,1 posto i očekivani gubitak radnih mjesta (samo se u sektoru turizma predviđa gubitak preko 60.000 radnih mjesta), korak smo do realizacije prognoza o crnoj jeseni.

Preko noći u blokadu?

Nekoliko sugovornika iz Vlade, uz napomenu da se mjere pomoći gospodarstvu i građanima kakve su se do sada donosile ne mogu produljivati, tvrde u Jutarnjem listu.

Jedna od opcija po kojoj bi se pomoglo građanima, a ne bi se previše zakidalo vjerovnike, jest omogućavanje otplate duga na rate (što je i do sada bilo moguće ?!). U Ministarstvu pravosuđa i uprave su potvrdili tu informaciju navodeći kako je njihova Uprava za građansko pravo već pripremila nacrt dokumenta kojim će se obratiti Javnobilježničkoj komori. Rješenja bi se trebala donijeti idućeg mjeseca.

Cilj je da se u dogovoru s javnim bilježnicima nađe rješenje koje će spriječiti da se preko noći golemi broj ljudi nađe u potpunoj blokadi. Javnobilježnička komora bi trebala dati svoje prijedloge kako, i po kojim kriterijima, građanima omogućiti postupno vraćanje dugova. “Moramo pomoći građanima, ali i vjerovnicima omogućiti da naplate svoja potraživanja”, kaže sugovornik iz Vlade.

“Zakonom o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti kojim je propisan zastoj svih ovršnih postupaka i ovrha na plaći i mirovini, dakle ne provode se ovršni postupci (osim u slučaju zakonskog uzdržavanja, rente ili ako u pojedinačnom postupku sudac odluči da je nužno poduzeti ovršnu radnju), s time da sudovi, javni bilježnici i poslodavci i HZMO predmete uredno zaprimaju radi zastare i prednosnog reda, a kao pomoć gospodarstvu – stečajni razlozi nastali za vrijeme trajanja posebnih okolnosti nisu pretpostavka za podnošenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka”, podsjećaju u Ministarstvu pravosuđa i uprave uz napomenu kako ni Fina do 18. listopada (uz izuzetak zakonskog uzdržavanja, rente) ne plijeni sredstva s računa, ali uredno zaprima zahtjeve.

“Vlada će kao i do sada nastaviti pratiti situaciju s pandemijom Covida-19 te pravodobno donositi odluke”, poruka je iz Ministarstva pravosuđa.

Odustaju od Bošnjakovića

Važna novost koja dolazi iz Vlade jest da se potpuno odustaje od prijedloga Ovršnog zakona koji je u proceduru poslao bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Po tom prijedlogu koji je prošao dva saborska čitanja da bi zapeo u trećem, ovrhe na temelju vjerodostojne isprave i dalje bi provodili javni bilježnici, u postupku bi bila zadržana Fina, ali bi se još uključili i sudovi.

Takav je zakonski prijedlog doživio bezbroj kritika i nitko njime nije bio zadovoljan, od vjerovnika, dužnika, preko odvjetnika, javnih bilježnika do sudova kojima je prijetilo zatrpavanje predmetima.

U planu zakonodavnih aktivnosti za listopad je predviđen Ovršni zakon. Još nije odlučeno hoće li se pripremiti potpuno novi zakon ili će se ići u izmjene postojećeg. U Ministarstvu pravosuđa za sada su skloniji “krpanju” aktualnog zakona, a potom pripremi novog propisa koji bi bio na tragu slovenskog modela i omogućio efikasne, ali i jeftinije ovrhe.

“Kao što je navedeno u Programu Vlade za mandatno razdoblje 2020. – 2024., usvojit će se novi Ovršni zakon kojim će se zaštititi dostojanstvo i egzistencija ovršenika, a istodobno vjerovniku omogućiti bržu realizaciju potraživanja”, kažu u Ministarstvu pravosuđa.

Iz takozvanog Bošnjakovićeva zakona od kojega se odustalo preuzet će se neke mjere kojima se nastojalo olakšati položaj dužnika, tvrde u vladi.

Prigovore će rješavati Javni bilježnici

“Zakonom će se, između ostalog, povećati popis primanja koja su izuzeta od ovrhe, smanjiti troškovi postupka te onemogućiti deložacije u zimskom periodu… Stvorit će se moderniji sustav naplate koji će osigurati jeftinije, brže i djelotvornije namirenje vjerovnika uz povećanu razinu zaštite ovršenika”, kažu u Ministarstvu pravosuđa.

Iz njihova navoda da će se uvesti kontradiktorni postupak koji će provoditi nasumce odabrani javni bilježnici zaključuje se kako se ovrhe na temelju vjerodostojne isprave neće vraćati na sudove, nego će se prigovor rješavati u javnobilježničkom postupku.

Time bi se otklonila manjkavost aktualnog zakona koja proizlazi iz odluke Europskog suda pravde u Luxembourgu iz 2017. godine po kojoj stranci ne mogu biti ovršeni jer u postupku prisilne naplate na temelju vjerodostojne isprave nije predviđen kontradiktorni postupak. Upravo je to bio razlog zbog kojega je bivši ministar pravosuđa Bošnjaković ovrhe želio vratiti na sudove, premda su pravnici stalno ukazivali da su moguća i druga rješenja.

“Uzimajući u obzir kompleksnost pitanja ovrha, Ministarstvo pravosuđa i uprave će pri donošenju zakonskog prijedloga, kao i u prethodnim zakonodavnim aktivnostima vezanim uz Ovršni zakon, nastaviti s dijalogom sa svim uključenim dionicima procesa te provesti savjetovanja sa zainteresiranom javnošću”, poručuju iz Ministarstva.

To znači da će novi ministar Ivan Malenica prije nego što prione na izradu novog propisa saslušati udruge blokiranih, odvjetnike, javne bilježnike, agencije koje se bave prisilnom naplatom potraživanja i sudove.