fbpx

Pale cijene nafte, srušila ih obnova proizvodnje u Meksičkom zaljevu

Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 42 dolara pod pritiskom otvaranja proizvodnje na platformama u Meksičkom zaljevu nakon uragana Sally i krhkog i sporog oporavka gospodarstva od pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 22 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42 dolara. Na američkom je tržištu bila niža 28 centi i barelom se trgovalo po 39,88 dolara.

Amerikanci vraćaju radnike na naftne platforme nakon uragana Sally

Američke naftne kompanije vraćaju radnike na naftne platforme u Meksičkom zaljevu nakon što je uragan Sally na pet dana zaustavio proizvodnju od gotovo 500 tisuća barela dnevno.

“Dok se proizvođači pripremaju za nastavak proizvodnje, cijene nafte povlače se nakon jučerašnjeg skoka”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

U međuvremenu je tehnički odbor Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera upozorio da bi rast broja novozaraženih koronavirusom u nekim zemljama mogao obuzdati potražnju za naftom, unatoč naznakama oporavka gospodarstva i prvih znakova pada zaliha nafte, pokazuje interni dokument u koji je Reuters dobio uvid.

Reuters je izračunao da će broj zaraženih koronavirusom u svijetu danas premašiti 30 milijuna.

Trgovce već neko vrijeme muči spor oporavak gospodarstva

Spori oporavak gospodarstva od posljedica pandemije muči trgovce već neko vrijeme. Tako su današnji podaci američkog ministarstva rada pokazali da je još 860 tisuća Amerikanaca prošlog tjedna podnijelo zahtjev za isplatom naknade za nezaposlenost, što naznačuje stagnaciju oporavka tržišta rada.

Takvo okruženje nije poticajno za slabašnu potražnju za naftom, o kojoj će na današnjem sastanku na internetu razgovarati i ministri OPEC-a+.

“OPEC+ ni izdaleka nije ostvario ono što je naumio i nameće se potreba za dubljim rezovima, odnosno za dovođenjem u red onih koji nisu dovoljno ograničili proizvodnju kako bi se izbjeglo opetovano gomilanje globalnih zaliha”, tumači Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

Potporu cijenama pružio je danas pad američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 4,4 milijuna barela, na najnižu razinu od travnja, objavila je u srijedu američka vlada. Analitičari su u anketi Reutersa prognozirali da su porasle za 1,3 milijuna barela.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela proizvoda iz njegove košarice u srijedu iznosila 41,29 dolara te je porasla za 1,94 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Izvor: Hina

Foto: EPA