fbpx

U Hrvatskoj nezaposleno 151.368 osoba

Krajem kolovoza u Hrvatskoj je bilo 1,53 milijuna zaposlenih osoba, što je za 0,4 posto više nego u srpnju, ali i četiri posto manje nego krajem lanjskog kolovoza, dok je stopa registrirane nezaposlenosti ostala na 9 posto, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), piše Index.hr

Po podacima DZS-a, u kolovozu je u Hrvatskoj bilo 1.534.912 zaposlenih, što je za 6412 osoba ili za 0,4 posto više nego krajem srpnja.

No, na godišnjoj razini broj ukupno zaposlenih i dalje bilježi pad, u kolovozu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine za četiri posto.

Po najnovijim podacima DZS-a, u kolovozu je u pravnim osobama bilo zaposleno 1.315.534 osobe. To je rast broja zaposlenih na mjesečnoj razini za 0,5 posto ili za 6.845 osoba.

Ipak, u odnosu na isti mjesec lani broj zaposlenih je i u pravnim osobama manji, i to za 3,9 posto.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem kolovoza bilo 200.202 zaposlenih, što je za njih 446 ili 0,2 posto manje nego u srpnju.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama manji je za 4,9 posto.

Istodobno, broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, kojih je krajem kolovoza bilo 19.176, porastao je na mjesečnoj razini za 0,1 posto, a na godišnjoj je pao za 0,3 posto.

Većina djelatnosti s rastom zaposlenosti na mjesečnoj razini

Podaci o broju zaposlenih u pravnim osobama pokazuju rast na mjesečnoj razini u većini djelatnosti, a najviše, za 10,2 posto, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, na 79.224 osobe.

Veći se postotni rast u kolovozu u odnosu na srpanj, za 3,3 posto, na 49.733 zaposlenih, bilježi kod administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti.

Najveći pad zaposlenih se, pak, bilježi u obrazovanju za 4,8 posto, na 109.281 osobu.

Na godišnjoj razini većina djelatnosti bilježi pad broja zaposlenih, a on je najizraženiji u turizmu i ugostiteljstvu, koje je i značajnije pogođeno pandemijom koronavirusa. Naime, pravne osobe u pružanju smještaja te pripreme i usluživanja hrane krajem kolovoza ove godine zapošljavaju 21,8 posto manje radnika nego krajem kolovoza lani.

Rast broja zaposlenih u pravnim osobama na godišnjoj je razini zabilježen u pet djelatnosti, pri čemu najveći u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 1,8 posto, na 14.262 osobe.

Stopa registrirane nezaposlenosti 9 posto

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem kolovoza u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 151.368 nezaposlenih osoba, što je za 65 osoba manje nego u srpnju.

No, na godišnjoj je razini broj nezaposlenih povećan za 32,2 posto.

Tako je stopa registrirane nezaposlenosti u kolovozu iznosila 9 posto, koliko je iznosila i u srpnju ove godine.

Usporedba, pak, s lanjskim podacima DZS-a pokazuje da je stopa registrirane nezaposlenosti na godišnjoj razini povećana za 2,2 postotna boda. Naime, u kolovozu prošle godine stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 6,8 posto.