fbpx

Accuweather upozorava kako će se ove zime povećati broj dana s olujnom i orkanskom burom

Accuweather upozorava kako će se ove zime povećati broj dana s olujnom i orkanskom burom na području Hrvatske, javlja net.hr

“S južinom i iznadprosječnom toplinom ‘sukobljavat’ ćemo se i sljedećih dana, tijekom kojih jutarnje magle i mraza može biti još samo rijetko, uglavnom u četvrtak u Posavini i Podunavlju, te u unutrašnjosti Dalmacije. Uz pretežno suho i sunčano vrijeme najviša poslijepodnevna temperatura zraka bit će uglavnom između 20 i 23 °C, a i jutra će većinom biti osjetno toplija od onih početkom tjedna. Oblačnije, uz mogućnost gdjekoje kišne kapi, bit će uglavnom oko Rijeke i u Gorskome kotaru.

No, ponegdje već od potkraj petka, te posvuda tijekom vikenda i početkom novoga tjedna ponovno će biti dosta oblaka, iz kojih i česte kiše, mjestimice i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, osobito na Jadranu i područjima uz njega”, najavio je meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Prognoza Accuweather

Accuweather je objavio i veliku vremensku prognozu za zimu u našem dijelu Europe. “Iako ne znamo kako će se pandemija razvijati u sljedećim mjesecima, AccuWeatherov tim dugoročnih prognostičara prilično je siguran kakve vremenske prilike Europljani mogu očekivati ove zime. Dio tima čine Tyler Roys, meteorolog u AccuWeatheru posljednjih 10 godina, Alan Reppert, stariji meteorolog koji je u AccuWeatheru od 2001. godine, i Jason Nicholls, viši meteorolog koji vodi AccuWeatherovu međunarodnu prognozu”, navode u tekstu.

Severe Weather Europe očekuje mnoga nevremena nad južnom Europom i Sredozemljem, ali i na teritoriju Balkana. “U usporedbi s onim što smo ranijih godina viđali u Španjolskoj, Portugalu i Južnoj Francuskoj, bit će mnogo ozbiljnije”, kaže Reppert.
Oluje bi ove zime mogli doživljavati Lisabonci, Portugalci, Madriđani, građani Barcelone, Nice, ali i Rimljani, Atenjani i stanovnici Bukurešta.
Cijela regija je u opasnosti od jačih oluja, upozorava Accuweather.

Više olujnih dana s orkanskom burom u Hrvatskoj

Iz Španjolske u Italiju pa preko Balkana polako će napredovati oluje koje će povećati rizik od poplava na zapadnom Balkanu. Accuweather upozorava kako će se ove zime povećati broj dana s olujnom i orkanskom burom na području Hrvatske.

“Zna se da bura doseže orkansku silu, a radi se o vjetrovima koji će sići s dinarskih Alpa u istočnu Italiju”, objašnajva Roys. U istočnoj Italiji mogle bi se i pojačati oborine zbog zraka koji se diže iznad planina i seli s mora.

Talijanske Alpe mogle bi ove godine imati manje snijega jer bi ga bura mogla skupljati u planinama u blizini Jadranskog mora, piše Accuweather. Orkanski vjetrovi i jaki valovi očekuju se i ove godine.

Suša na sjeveru

Na sjeveru Europe očekuje se pak suša. “Sjeverna Francuska i posebno zapadna Njemačka tijekom proteklih mjeseci bile su sušne pa suhi uvjeti koje očekujemo ove zime neće nimalo pomoći”, kaže Roys.
Na istoku Europe prognostičari Accuweathera ne očekuju hladniju zimu od one na koju su stanovnici tog dijela kontinenta navikli. Vrijeme će u Moskvi biti uobičajeno za to doba godine, a isto vrijedi i za Finsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Bjelorusiju i neke dijelove Ukrajine.

Prognoza Severe Weather Europea

Dugoročna prognoza SWE-a za zimu bazirana je na trima modelima. Prema ECMWF-u i UKMO-u, koji vrijede za Europu, temperature će ove zime biti iznadprosječne, no ne previše – očekuju se i prodori hladnog zraka.
UKMO model ipak predviđa veće odstupanje od prosjeka, i to diljem Europe. Najavljuju iznadprosječne temperature i rijetke prodore hladnoće.