fbpx

Američko Ministarstvo pravosuđa pokrenulo tužbu protiv Googlea

Radi se o najvećoj tužbi u posljednjih 20 godina, javlja net.hr 

Američko Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je u utorak ujutro tužbu protiv Googlea započevši tako bitku zbog navodnog kršenja zakona o tržišnom natjecanju.

U tužbi se navodi da Google plaća milijarde dolara, zarađene od reklama, proizvođačima telefona da si osiguraju da Google aplikacija bude glavni pretraživač interneta na njihovim uređajima i servisima. Isto tako Google plaća kompanijama Apple, Samsung, Firefox i drugim da ostane primaran pretraživač interneta na telefonima, tabletima i internet pretraživačima, piše Business Insider.

U tužbi se navodi da Google plaća milijarde dolara, zarađene od reklama, proizvođačima telefona da si osiguraju da Google aplikacija bude glavni pretraživač interneta na njihovim uređajima i servisima. Isto tako Google plaća kompanijama Apple, Samsung, Firefox i drugim da ostane primaran pretraživač interneta na telefonima, tabletima i internet pretraživačima, piše Business Insider.

Za Facebook je rizik da se odvoje aplikacije kao što su WhatsApp i Instagram, a Apple bi mogao biti prisiljen olabaviti kontrolu nad svojim App Storeom, dok bi i Amazon mogao biti u opasnosti da se njegovo tržište za vanjske prodavače odvoji.
Tako da ako Google izgubi, zakonodavci bi mogli biti ohrabreni da obuzdaju i ostale divove što za njih ne bi nikako bila dobra vijest.

Tko bi se još mogao naći u problemu

Amazon

Amazon je pritisnut već od ranije od strane više vladinih agencija za način na koji upravlja Marketplaceom, svojom platformom za dopuštanje trećim stranama da prodaju robu putem Amazona.
Odbor za pravosuđe Zastupničkog doma u svom je listopadskom izvješću rekao da Amazon koristi podatke prodavača trećih strana te na taj način “ubija” manje tvrtke. New York, Kalifornija i Savezna trgovinska komisija otvorili su istragu o Amazonu kako bi dodatno istražili taj slučaj.
Amazon tako riskira da bude prisiljen odvojiti Marketplace od svoje glavne prodajne stranice, čime mu se uskraćuje pristup nizu korisnih podataka.
Amazon je opovrgnuo tvrdnju da su mu potrebni podaci za izgradnju konkurentskih proizvoda, nazvavši odnos koji ima s prodavačima trećih strana “obostrano korisnim”.

Facebook

Tekuća istraga Savezne trgovinske komisije o Facebooku istražuje je li on stekao tvrtke – uključujući Instagram i WhatsApp – kako bi neutraliziralo konkurenciju.
The Wall Street Journal je u rujnu izvijestio da se FTC priprema pokrenuti postupak protiv društvenog diva. Kako piše Politico, u sklopu te istrage ispitan je izvršni direktor Mark Zuckerberg.
Zuckerberg je također ranije rekao da uspjeh usluga poput TikToka i YouTubea, koji je u vlasništvu Googlea, dokazuje da konkurencija u tehnološkoj industriji postoji.
i ranije se Facebook proglasio žrtvom u slučaju skandala vezanog za nepropisnu upotrebu njegovih podataka o korisnicima od strane Cambridge Analytice, tvrke koju je američki predsjednik Donald Trump unajmio za svoju kampanju 2016. godine, tako da iskustva s tužbama već naveliko imaju.

Apple

Zakonodavci su optužili Apple da koristi App Store kako bi doveo konkurente u nepovoljan položaj, a prema izvješću objavljenom ranije ove godine, Ministarstvo pravosuđa moglo bi iznijeti i postupak protiv proizvođača iPhonea.
Radi se o onome što kritičari nazivaju “Appleov porez”. Apple zahtijeva od razvojnih programera aplikacija da Appleu plate proviziju od 30% za svako plaćanje putem aplikacije. To je dugo bila bolna točka za programere, posebno one koji se natječu protiv Appleovih vlastitih proizvoda, kao što su Apple Arcade i Apple Music, kojima se ne naplaćuje ista provizija.
Spotify, konkurent Apple Musica, podnio je žalbu protiv provizije od 30 posto, rekavši da naplata omogućuje Appleu umjetno napuhavanje cijena, a istovremeno prisiljava tvrtke poput Spotifyja da manje zarađuju na sličnim cijenama troškova pretplate.
To je pitanje ponovno došlo u prvi plan nakon što je Apple izbacio proizvođača “Fortnite” Epic Games s App Storea u kolovozu kada je razvojni programer zaobišao Appleov sustav plaćanja i proviziju od 30%, što je rezultiralo tekućom pravnom bitkom.
Apple je rekao da izloženost koju tvrtke dobivaju od korisnika iPhonea i iPada opravdava smanjenje od 30% i da je njegova stopa slična onima koje naplaćuju druge digitalne trgovine.
U protumonopolskom izvješću Zastupničkog doma objavljenom ranije ovog mjeseca, zastupnici su također rekli da Apple favorizira svoje aplikacije umjesto suparnika tako što ih predinstalirati na svojim uređajima.

Nije prvi puta

Ovo nije prvi put da se Google susreo s tužbom, a najpoznatije su tužbe odnosno kazne koje mu je odredila Europska unija zbog nepoštene poslovne prakse. Tada je Google morao platiti 1,7 milijardu dolara jer je onemogućio internetskim stranicama da pronalaze oglašivače putem Googleovih konkurenata, 2,6 milijardi dolara u 2017. jer je favorizirao vlastite kanale prodaje u tražilici te 4,9 milijardi dolara 2018. jer je blokirao konkurente u Android operativnom sustavu.

Kakve bi posljedice ove posljednje tužbe u SAD-u mogle biti, teško je uopće predviđati. Neki analitičari smatraju da Google, neće ni osjetiti neku financijsku kaznu, dok drugi ističu da bi presuda protiv Googlea mogla dovesti do raspada Alphabeta na manje kompanije.