fbpx

Liječnici će moći proglasiti nekoga zaraženim čak i bez testiranja na koronavirus

Ministar je pojasnio da osobe koje nisu prioritet za testiranje, a u samoizolaciji su zbog bliskog kontakta te imaju simptome covida-19, liječnik primarne zdravstvene zaštite, epidemiolog ili školski liječnik, ako se radi o školskom djetetu, treba tretirati kao oboljelog, tj. uputiti ih u izolaciju 10 dana od početka simptoma, a njihove bliske kontakte u karantenu, odnosno samoizolaciju, javlja net.hr

Sljedećih nekoliko tjedana Hrvatsku očekuje vrhunac jesenskog vala epidemije koronavirusa, pri čemu je moguće očekivati i po pet tisuća novozaraženih. Premijer Andrej Plenković je jučer rekao da mogućnost pooštravanja mjera nije odbačena, ali da to možemo izbjeći budemo li odgovorni.

Koliko je situacija sve teža, uz to da postaju nedovoljni kapaciteti testiranja, budući da postotak oboljelih u odnosu na testirane prelazi i 30 posto, jasno je i iz izjava ministra zdravstva Vilija Beroša na sjednici Vlade.
Govorio je o novostima za testiranja koja uključuju prioritetne skupine, rekavši da će liječnici obiteljske medicine osobe koje imaju simptome nalik na infekciju covidom bez testiranja moći proglasiti pozitivnima.

Tko ima prednost?

“Trenutačno, a u slučaju ograničenih kapaciteta, prednost za testiranje imaju osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni djelatnici, djelatnici socijalne skrbi te osobe u kolektivima u školama, vrtićima, socijalnoj skrbi”, rekao je Beroš.

Ministar je dalje pojasnio da osobe koje nisu prioritet za testiranje, a u samoizolaciji su zbog bliskog kontakta te imaju simptome covida-19, liječnik primarne zdravstvene zaštite, epidemiolog ili školski liječnik, ako se radi o školskom djetetu, treba tretirati kao oboljelog, tj. uputiti ih u izolaciju 10 dana od početka simptoma, a njihove bliske kontakte u karantenu, odnosno samoizolaciju.