fbpx

LOVRINOVIĆ: “EU uopće nije briga što se Hrvatska valja u korupciji i kriminalu, za njih su to tek ‘izazovi’!”

Godišnji izvještaj o vladavini prava kojim je Europska komisija utvrdila da je Hrvatska na tom području tek ‘izložena raznim izazovima’ žestoko je kritizirao prof. Ivan Lovrinović.

“Europsku uniju ne smeta naš provosudni slom. Zamislite, Europska komisija je u svom godišnjem izvještaju o vladavini prava utvrdila da je Hrvatska na tom području “izložena raznim izazovima”! Ovakva izjava diplomatskog karaktera govori da Uniju nije uopće briga što se Hrvatska valja u korupciji i kriminalu pa za takvo stanje ona koristi izraz – izazovi”, ističe Lovrinović.

Smatra kako EU namjerno ne poduzima ništa.

“Ako je u ičemu EU mogla i morala pomoći Hrvatskoj to je na području pravosuđa. Naravno, oni znaju sve što se događa ali gledaju, šute i ne poduzimaju ništa. EU komisija zna da uopće ne funkcionira odjel za praćenje zakonitosti korištenja EU fondova i da tu ima svega i svačega, naglašava Lovrinović te nastavlja:

“Afere koje pratimo kao sapunice jedna drugu bacaju u medijsku sjenu, a izrežirana svađa Milanovića i Plenkovića, dva stara prijatelja iz ministarstva vanjskih poslova, ima također za cilj da sve razvodni, a sudove, policiju i DORH još jednom prikažu kao svoje privjeske. Draganov klub je vjerojatno najbolja slika kako Hrvatska funkcionira i što to sve naoko različite ljude i stranke ipak čvrsto spaja.

To je taj grč koji može pomoći riješiti EU mirno ili će ulica burno. EU očito ne želi, a narodu još nije došlo do grla. Za to vrijeme gospodarstvo nezaustavljivo pada.

Ispada da EU želi upravo ovakvu Hrvatsku”, zaključuje Lovrinović.

Podsjetimo, Europska komisija je u najnovijem izvješću upozorila da Hrvatska ima “izazove” po pitanju vladavine prava.

Najveći problemi, koje Komisija u svom izvješću spominje kao “izazove”, su dugotrajnost sudskih postupaka, prijetnje i prečeste tužbe protiv novinara, previsoka percepcija o korupciji, najveće nepovjerenje u neovisnost sudstva, podkapacitirano resursima u Državnom sudbenom vijeću i odvjetničkom vijeću.

U izvješću se navodi da su USKOK i PNUSKOK, bez obzira na lošu percepciju, postigli značajan uspjeh u procesuiranju slučajeva korupcije.

Unatoč raširenoj korupciji u zemljama poput Hrvatske, samo neke skupine u Europskom parlamentu traže da se omogući kažnjavanje država koje krše načela vladavine prava te da im se uvjetuje i korištenje fondova Europske unije.

Europska komisije na to je gluha.