fbpx

PROSVJED U ZAGREBU Ugostitelji prosvjeduju jer im je promet pao za više od 50 posto

U Zagrebu su u sklopu prosvjedne akcije “2 do 12” u četvrtak na sat vremena bili zatvoreni mnogi ugostiteljski objekti, a ugostitelji su od Vlade zatražili smanjenje odnosno obustavu naplate PDV-a, te potpore za kredite za likvidnost i investicije, javlja Index.hr

Akcija “2 do 12” održana je u organizaciji Nezavisne udruge ugostitelja (Zagreb), uz podršku Nacionalne udruge ugostitelja i Udruge Glas poduzetnika. Započela je u dvije minute prije podne i tijekom njena jednosatnog trajanja bili su zatvoreni mnogi lokali, prema procjenama organizatora njih oko dvije i pol tisuće.

Predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak rekao je na konferenciji za novinare da ugostitelji prosvjeduju jer im je promet pao za više od 50 posto, te da je pred njima sedam “krvavih” mjeseci, a ispunjenje zahtjeva upućenih Vladi olakšalo bi im prezimljavanje bez zatvaranja i otpuštanja.

Ugostitelji, naveo je, od Vlade traže smanjenje PDV-a na hranu na 10 posto, obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka iduće godine, te potpore kroz kredite za likvidnost i za investicije u aranžmanima Hamag-Bicroa.

Rekao je da su ugostiteljima neophodni ti krediti, u ukupnom iznosu od tri do četiri milijarde kuna. Bez toga, tvrdi Medak, 30 tisuća radnika izgubit će posao.

“Uspostavili smo dijalog sa Stožerom, radimo na tome da svaki objekt posebno provodi epidemiološke mjere, no prije svega ovim mirnim prosvjedom želimo upozoriti Vladu da ne bude promatrač kao neke prethodne vlade”, istaknuo je Medak.

Dodao je da se aktualna Vlada pokazala agilnom do sada i zahvalio joj je na tome.

Bujas: Gospodo u Vladi, pustite nas da prodišemo

“No sada bez kvalitetnih obrtnih sredstava nećemo preživjeti”, upozorio je, dodavši da ugostitelji ne mogu ispunjavati sve obveze jer nemaju zalihe novca.

“Nama treba 3,8 radnika da bi bruto proizveli milijun kuna godišnje, dok u maloprodaji za to treba 0,8 radnika”, ističe Medak obrazloživši i zašto traže manji PDV. Navodi primjer austrijskog poslodavca kod kojeg radnik uz trošak od (preračunato) 16.500 kuna, dobije 13.500, a u Hrvatskoj 8.500 kuna.

Više puta ponovivši da se država može zadužiti a ugostitelji ne, ustvrdio je da su banke zatvorile vrata ugostiteljskim objektima.

“Ugostiteljima su smanjeni kapaciteti preko 40 posto, uvedeni su im nove mjere i standardi poslovanja”, rekao je Medak.

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas rekao je da UGP podržava sve obrtnike, poduzetnike, ali i sve hrvatske građane.

“Gospodo u Vladi, pustite nas da prodišemo, smanjite poreze i nebulozne namete, to više ne možemo pratiti. Smanjite PDV i u konačnici i vi ćete više zaraditi”, kazao je Bujas.

Tri zahtjeva ugostitelja

“ZATVARAMO DANAS KAKO BISMO OSTALI OTVORENI SUTRA!

Zagreb, 8. listopada 2020. od 11:58 do 12:58 h

Čak 80% ugostitelja u narednom će periodu biti prisiljeno otkazati ugovor nekim svojim djelatnicima – zato djelujemo danas kako bismo sačuvali primanja za 60.000 ljudi! U četvrtak, 8. listopada, na sat vremena zatvaramo ugostiteljske objekte, kako bismo ovim tihim prosvjedom ukazali da vrijeme za spas gospodarstva istječe. Od odgovornih institucija naše države ne tražimo besplatan novac već pristup kreditnim linijama za očuvanje likvidnosti, investicije i porezne olakšice za konsolidaciju poslovanja i zadržavanje našeg najvrjednijeg resursa – ljudi”, stoji u najavi.

To je nastavak prosvjedne akcije Nacionalne udruge ugostitelja, a koja se proteklih tjedana odvijala diljem zemlje. Sad je na redu glavni grad”, najavili su ugostitelji.

Prosvjedovali ugostitelji u Istri, Dalmaciji…

Današnji prosvjed jedan je u nizu prosvjeda ugostitelja koji su se održavali diljem zemlje. Prvo su prosvjedovali ugostitelji u Istri, potom u Dalmaciji, Bjelovaru…

Ugostitelji traže obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., sniženje stope PDV-a na hranu, što uključuje i pića, na 10% te potpore kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om.

Frizeri prosvjedom na Markovom trgu zatražili smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto

Predstavnici Inicijative za uvođenje niže stope PDV-a na frizerske usluge u četvrtak su prosvjedovali na Markovom trgu tražeći smanjenje stope PDV-a za frizerski usluge s 25 na 13 posto, a svoje su analize i dokumentaciju predali i vladi.

U skladu s epidemiološkim mjerama broj prosvjednika na Markovom trgu je bio ograničen i na njemu je bilo 40-ak frizera, koji su svoje zahtjeve istaknuli i na transparentima – “PDV 13 posto i milijuni više u proračunu”, “Za 5 do 10 godina neće vas imati tko šišati”, “Bez ulaganja u mlade frizerska struka nestaje”, “PDV 13 posto! 700 novih radnih mjesta”, “Slovenski frizeri 9,5 posto, hrvatski frizeri 25 posto”, kao i povicima – “smanjite nam PDV”, “šišajte nam PDV”, itd.

Jedan od pokretača Inicijative Ivica Pavlačić, vlasnik frizerskog salona Merlinka iz Karlovca, koji ima 15 djelatnika i u sustavu je PDV-a, nakon što je u Banskim dvorima predao analize i dokumente na kojima frizeri temelje svoje zahtjeve kaže kako se nada da će ih vlada razmotriti kako bi spustila stopu PDV-a na 13 posto “kako bi se frizerska struka razvijala do svojih najvećih mogućih potencijala”.

Pavlačić iznosi da analize pokazuju koliko bi smanjenje PDV-a bilo dobro za državni proračun i samu frizersku struku.

Objašnjava kako je najveći problem što mali saloni, kada se žele razvijati i zapošljavati nove ljude, automatski ulaze u sustav PDV-a, čime im se porezne obveze udeseterostručju.

“Ako ste paušalist obrtnik, plaćate oko šest tisuća kuna poreza do te magične granice od 300 tisuća kuna. Onog trenutka kad prijeđete tu magičnu granicu od 300 tisuća kuna, vi ulazite u sustav PDV-a i to se automatski udesetostručuje i morate minimalno platiti 60 tisuća kuna, što je zapravo nonsens. (…) To je najveći problem jer se ti saloni ne žele razvijati, otvarati nova radna mjesta”, kaže Pavlačić.

Potkrepljuje to i podacima analize Inicijative, kao i informacijama koje su frizeri dobili iz Porezne uprave, o jako malom broju salona u sustavu PDV-a, manje od sedam posto – u sustavu PDV-a je oko 340 frizerskih salona od njih ukupno oko 4.830.

“To je poražavajuće i netko u vladi bi to trebao shvatiti, jer bi se sa smanjenom stopom PDV-a ti saloni mogli razvijati i zapošljavati nove ljude”, rekao je novinarima Pavlačić.