fbpx

Samoizolacija u Hrvatskoj skraćuje se sa 14 na 10 dana

Jedna od novih mjera koju bi Nacionalni stožer trebao u ponedjeljak obznaniti hrvatskoj javnosti je i skraćivanje samoizolacije sa 14 na 10 dana

Samoizolaciju u Hrvatskoj najvjerojatnije će uskoro skratiti sa 14 na 10 dana, po uzoru na niz drugih europskih zemalja, piše u ponedjeljak Večernji list, ističući da se najava te promjene proteklog tjedna čula na sastanku eksperata u Ministarstvu zdravstva. Prošlog je mjeseca na 10 dana skraćena izolacija za potvrđeno zaražene asimptomatske osobe i one s blagim kliničkim slikama bolesti, uz objašnjenje da zaraznost prestaje nakon osam, devet dana. Za razliku od potvrđeno zaraženih, njihove kontakte ostavili su u četrnaestodnevnoj samoizolaciji uz obrazloženje da inkubacija traje do 14 dana.

“Neke su zemlje skratile trajanje samoizolacije i na sedam dana, što je presmiono. Međutim, rezidualni rizik kod onih koji će prema Gaussovoj krivulji razviti bolest nakon 10 dana od kontakta s virusom, prema nekim izračunima u Sloveniji, jest 10 posto, a prema našim računanjima to je između šest i devet posto”, kazao je Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

Određeni rizik dakle postoji, ali nema idealnog rješenja, a pritisci su sve veći. Samoizolacije (od kojih većina ne rezultira bolešću) širenjem virusa iz dana u dan su sve masovnije, a to vodi u blokadu gospodarskih aktivnosti. Ljudi taje kontakte i epidemiolozi se iscrpljuju ispitujući ih gdje su bili kojeg dana, koliko dugo su se s nekim zadržali i na kojoj udaljenosti, pritom trpeći razne neugodne situacije, a sve bez slobodnih dana i bez perspektive koliko će to neodrživo stanje trajati. Epidemiološko društvo zbog svega je Ministarstvu zdravstva ponovilo zahtjeve koje su im uputili potkraj kolovoza, donosi Večernji list.