fbpx

U talijanskim gradovima došlo do masovnih prosvjeda, neki postali i vrlo nasilni

Zbog uvođenja novih ograničenja u suzbijanju širenja koronavirusa, u talijanskim gradovima došlo je do masovnih prosvjeda, od kojih su neki postali i vrlo nasilni

Stotine prosvjednika u Torinu, Milanu i drugim talijanskim gradovima u ponedjeljak su iskazali bijes, ponekad i nasilno, protiv najnovijih epidemioloških mjera i ograničenja uvedenih radi suzbijanja epidemije koronavirusa, zbog kojih su se restorani i kafići morali rano zatvoriti, a kina, teretane i druga zabavna mjesta uopće ne rade, javlja AP News.

U gradu Torinu na sjeveru zemlje neki su demonstranti prekinuli mirni prosvjed, razbijajući izloge trgovina na elegantnoj trgovačkoj ulici, postavljajući dimne bombe i bacajući boce na policiju na glavnom gradskom trgu gdje je sjedište regionalne vlade Pijemonta, objavila je državna televizija RAI. Tijekom prosvjeda jedan fotograf je ozlijeđen bačenom bocom, izvijestio je RAI. Policija je ispalila suzavac kako bi otjerala prosvjednike na Piazzi del Castello.

Na tom istom trgu, nekoliko sati ranije, oko 300 taksija mirno se poredalo u uredne redove kako bi skrenuli pažnju na svoje ekonomske gubitke zbog implozije turizma i nestanka radnika iz središta grada dok svoje poslove obavljaju na daljinu tijekom pandemije.

Srezani prihodi restorana

U pokretanju nasilja u Torinu sudjelovala je skupina “ultrasa”, nasilni nogometni navijači, objavila je novinska agencija LaPresse. Rečeno je da su vlasti uhitile pet prosvjednika. U talijanskom poslovnom glavnom gradu Milanu policija je jučer navečer suzavcem rastjerala prosvjednike, a novinar Associated Pressa vidio je najmanje dvije privedene osobe.
Prosvjedi su započeli ubrzo nakon što je na snagu stupila naredba nacionalne vlade kojom se zahtijeva da barovi, kafići i restorani zatvore vrata u 18 sati na sljedećih 30 dana dok Italija posljednjih tjedana pokušava zaustaviti ponovno širenje koronavirusnih infekcija. Budući da većina Talijana ne večera prije 19:30 sati, uredba je učinkovito uništila već i onako smanjeni prihod restorana od pandemije, iako su prijevoz i dostava dozvoljeni do ponoći.

Ekstremna desnica i mafija

Prošli tjedan mirni marš vlasnika trgovina i drugih vlasnika poduzeća u Napulju, uznemiren zbog regionalnog policijskog sata koji građanima nalaže da ulice napuste u 23 sata, postao je nasilan u blizini sjedišta regije Campania. U talijanskim medijima tvrdilo se da su je u nasilje, u kojem su ozlijeđeni policajci, bila upletena Camorra, lokalna kriminalna skupina. Dan kasnije, ekstremno desna politička skupina organizirala je nasilne demonstracije u centru Rima.

U manjim gradovima, uključujući Cataniju na Siciliji, također se prosvjedovalo u ponedjeljak. U Cremoni, gradu na sjeveru Lombardije, vlasnici restorana pojavili su se ispred ureda lokalnog ministarstva unutarnjih poslova. Nakon što su lupali o lonce, ostavili su ih nagomilane na ulici kako bi istaknuli svoje ekonomske probleme pogoršane najnovijom uredbom o prijevremenom zatvaranju, objavila je novinska agencija ANSA.