fbpx

STOŽER Danas imamo 2597 novih slučajeva zaraze

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2597 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.513. Među njima je 1545 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 178 pacijenata. Preminulo je 28 osoba, izvijestili su iz Stožera uoči presice.

“Danas imam zadovoljstvo izvijestiti vas da smo zabilježili 2597 novih slučajeva, možemo reći da je broj trenutno 15.513 aktivnih. Testirali smo 9681 osobu. Ove brojke su važne, no mi sad pratimo broj osoba na respiratoru, imamo 18 novih u protekla 24 sata.

28 je preminulih u posljednja 24 sata, što daje brojku od 893 od početka epidemije”, rekla je doktorica Janković na početku.

Capak o aktualnom stanju

“Tjedni porast nam stagnira. Imali smo od 34. do 36. tjedna porast od 80 do 110 posto u tjednu, dok u ovom tjednu imamo 4-postotni porast. Porast od prošle srijede nam je 5 posto. Smanjile su se tjedne postotne promjene. Sad nam je trenutno 28 posto pozitivnih u ukupnom broju testiranih. Četverodnevni R0 je 0,87, incidencija je 772 što nas stavlja u vrh EU, a imamo i županije gdje je viša 14-dnevna incidencija na 100 tisuća, u tri sjeverne županije je ona viša od tisuću.

Stopa mortaliteta je 208 na milijun stanovnika pri čemu smo na sredini ljestvice EU”, komentirao je Capak aktualno stanje.

Capak o cjepivu

“Hrvatska se ozbiljno priprema za cijepljenje, imamo nacrt, ali on nije još finiširan jer ne znamo u kojem momentu će nam doći i koliko će nam doći cjepiva. Mi smo se na vrijeme pobrinuli da rezerviramo količine cjepiva za više od 50 posto stanovnika RH.

Već prije nekoliko mjeseci sklopili smo ugovor s AstraZenecom, to je ovo oksfordsko cjepivo, za koje se očekuje 2.700.000 doza. Nakon toga su naši zahtjevi bili za milijun i 800 tisuća doza za vulnerabilne i ostale ključne skupine stanovnika i onda nam je nedostajalo još 900 tisuća doza, koje smo naručili od Johnsona i Johnsona. Prije par dana smo također krenuli u dogovor Pfizerom za njihovo cjepivo, naručili smo milijun doza. Obzirom da je naša narudžba išla tek u petak, još ne znamo kako će ići raspodjela jer Europska unija to raspoređuje prema broju stanovnika pojedine zemlje pa ne znamo koliko će nam dodijeliti, to može biti i više i manje od tog broja”, rekao je Capak.

Naš plan sadržava popis cijepljenja, popis vulnerabilnih skupina”, rekao je Capak.

“Mi smo spremni za 12. mjesec, ali cjepivo će vjerojatno doći u prvom kvartalu sljedeće godine. Registracija nije vjerojatna prije Božića, ali ako bude prije mi smo spremni.”

Slijede pitanja novinara

O testiranju

“Brzi antigenski testovi ne rade se nigdje drugdje službeno osim u naša dva punkta, i oni se pribrajaju”, rekao je Capak.

Indexov novinar na kraju presice ponovio je pitanje o antigenskim testovima s obzirom na to da brojni laboratoriji u ponudi imaju antigenske testove.

“Puno privatnih ustanova radi serološke testove, da rade brze antigenske testove – ne znam. Nitko od privatnih ustanova ne radi, koliko znam. Imali smo jednu ustanovu i brojili rezultate njihove par dana. Ako ih ima sada, moramo vidjeti njihove validacije i onda ih možemo uvrstiti”, odgovorio je Capak na pitanje.

Rast broja zaraženih – usporava li ili ne?

“Hrvatska ima jako dugu tradiciju znanstvene statistike i HZJZ kao nacionalni vrh piramide stoji iza svakog podatka koji je javno iznesen. Tko god misli da HZJZ s netočnim ili nepotpunim podacima izlazi trebao bi imati neke argumente, svi podaci koji se iznose su rezultat rada epidemiološke službe i drugih službi.

Što se tiče plafona testova, nema zahtjeva za testiranje, to ovisi o tome da li liječnici ljude upućuju na testiranje. Mi sasvim sigurno nismo dosegli plafon i sad uvodimo te brze antigenske testove, i Grad Zagreb je blizu toga da ih uvede. Ako govorimo o vjerojatnim slučajevima, ako je netko bio u kontaktu i razvije simptome covida, nema potrebe za testiranjem i mora ići u samoizolaciju. Vjerojatan slučaj je po definiciji ECDC-ja, i takvih je malo slučajeva, ako ljudi i nemaju uputnice mogu se testirati.”

“Neće nitko ostati uskraćen, ako netko ima simptome i dođe, bit će testiran”, dodala je Markotić. “Uvijek ima iznimki, ali to nije pravilo”, rekla je.

O Koloni sjećanja

“Sve što ste i sami mogli čuti, svi su govorili da će se ove godine drugačije obilježiti Kolona. I mislim da je postignut epidemiološki okvir kako bismo se mogli sjetiti najveće žrtve hrvatskog naroda. Naravno, poruka svima onima koji su izvan Vukovara je da taj dan obilježe u svojim gradovima uz prigodno paljenje svijeća. Mi smo donijeli izmjenu odluke kako bismo stvorili pravnu pretpostavku za nešto što je očekivano.

Dvije su kritične točke: jedna je u krugu bolnice što smo izmjestili, druga je na groblju gdje je ograničen broj ljudi. Što se kolone tiče, to su skupine po 25 uz razmak od 50 metara te 2 metra razmaka među tih 25. To ne bi smjelo predstavljati epidemiološki rizik. Osim toga redari će voditi brigu da se sve mjere poštuju. Podsjećam da su pred nama i Božić i Nova godina i s tim ćemo se morati nositi. Ovih tjedan dana ćemo ljude podsjećati da na drugi način odaju počast žrtvi Vukovara.”

Zašto ne prelazimo brojku od 10 tisuća testiranja dnevno?

“Vrlo brzo ćemo preći 10 tisuća, vjerojatno do kraja tjedna”, odgovorio je Capak.

Još o cjepivu

“Cjepivo će biti dobrovoljno, kao i za gripu, za sve ugrožene i strateški važne skupine će biti besplatno”, rekao je Capak.

O testiranju na Velesajmu

“Naši kapaciteti u HZJZ-u koji uzimaju uzorke na Velesajmu su ograničeni i mi primamo uzorke iz drugih dijelova RH, naprosto da ne bi prešli tu granicu kad ne možemo izdati rezultat u 24 sata. To će biti uskoro riješeno, dogovaramo sa Štamparom da se princip testiranja na Velesajmu promijeni”, rekao je Capak.