fbpx

SVEČANA OBLJETNICA Prije 7 godina je uhićen Nadan Vidošević. Sudski pravorijek? Nema ga!

Prije sedam godina, 2013. uhićen je Nadan Vidošević zbog osnovane sumnje da je oštetio Hrvatsku gospodarsku komoru čiji je predsjednik bio 18 godina za čak 43 milijuna kuna. I gdje je sudski pravorijek nakon skoro punog desetljeća? Nema ga!

Suđenje bivšem čelniku Hrvatske gospodarske komore Nadanu Vidoševiću i ostalima optuženima u tzv. aferi Remorker odgođeno je krajem rujna jer financijsko-knjigovodstveni vještak Zrinko Ručević nije dostavio nadopunu nalaza vještačenje.

U međuvremenu Vidošević i dalje živi u vili na zagrebačkom elitnom Gornjem Prekrižju. Turistima iznajmljuje dvije vile kod Omiša i čeka da vrijeme prođe.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015. predloženo je da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna.

No, novo vještačenje pokazalo je da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 milijuna kuna, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još ‘samo’ 9,2 milijuna kuna.

Među optuženima je i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, a na optuženičkoj klupi su i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić koje su također porekle krivnju.

Preostalih četvero suoptuženika je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su ključni akteri tzv. afere Remorker – Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i ‘oprani’ novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Ne bi čudilo da se nakon kojeg desetljeća suđenja isto dogodi i Vidoševiću.